Temat: [Mondeo 2007-2014] pompa sprzęgła wymiana
View Single Post
Stary 31-07-2021, 12:21   #54
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Odp: pompa sprzęgła wymiana

Dla potomnych: Sachs 6284 600 725 i Sachs 6284 605 022 to dwie identyczne pompki (w opakowaniu 6284 605 022 znajduje się 6284 600 725 a cena wyższa, niezły scam).

Wymieniłem u siebie wczoraj choć było trochę zabawy. Trzeba wykręcić mały schowek, osłonę kolumny kierowniczej od spodu i przekręcić pompkę w pedale sprzęgła tak aby rozdzielić obie części. Potem wyjmujemy pedał sprzęgła i pompkę osobno (przekrecamy pompkę o 45 stopni), razem nie udało mi się kolumna kierownicza i wzmocnienie deski rozdzielczej przeszkadza. Od strony silnika wyjmujemy akumulator z obudową i jeszcze taką podstawką. Odpinamy przewody hydrauliczne od pompki i przekładamy czujnik do nowej.

Montaż: wkładamy pedał sprzęgła pod deskę i następnie pompkę w otwór ściany grodziowej (ważne w odpowiedniej orientacji), jest trochę zabawy ale da radę nasadzić pedał sprzęgła na pompkę (jak złączymy całość przed włożeniem pod deskę to nie włożymy na miejsce, przynajmniej mi się nie udało, nawet bez złączenia idzie to na milimetry). Przekręcamy pompkę w pedale o 45 stopni aby zablokować. Montujemy pedał sprzęgła do ściany grodziowej i podłączamy całość. Odpowietrzamy sprzęgło i cieszymy się nową pompką Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Stara u mnie miała pęknięte cięgno do tego była zatarta, ze środka wyleciało sporo czarnych wiórów płyn nie przypominał płynu (jakieś pół roku temu wymieniałem płyn hamulcowy łącznie z tym w układzie sprzęgła). Dzisiaj jeszcze raz porządnie przepłuczę układ.

A i oryginalną pompkę robił FTE ale ja już zdążyłem wziąć Sachsa mam nadzieję, że pochodzi.

Ostatnio edytowane przez klocolus ; 31-07-2021 o 12:31
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem