Temat: [S-MAX 2006-2015] Jaki polecacie bagażnik dachowy
View Single Post
Stary 31-07-2021, 12:57   #636
marpo321
ford::amateur

Model: S-Max I (był Focus II)
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Jaki polecacie bagażnik dachowy

Witam forumowiczów,

Rozglądam się za boksem do S-maxa (rok 2014, dach panoramiczny).

Niestety w moim garażu z sufitu wystają różnego rodzaju rury i inne elementy konstrukcyjne i mam obawy czy zmieszczę się z boksem. Zmierzyłem odległość między dachem a najniżej wystającym elementem. Mam tam 45 cm przestrzeni. Czyli od powierzchni dachu do najniższego elementu konstrukcji garażu muszę zmieścić wysokość boksa + wysokość belek - wszystko nie może mieć więcej niż 45 cm.

Sprawdziłem, że boksy z reguły mają ok 40-45 cm wysokości, ale płaskie boksy mogą mieć po 35, np. ten:
https://www.thule.com/pl-pl/cargo-ca...alpine-_-6295b

Szukam teraz informacji o tym ile dany bagażnik zajmuje miejsca w wysokości od dachu do powierzchni belek poprzecznych, ale nie mogę znaleźć tej informacji, ani w przypadku oryginalnego bagażnika Forda do panoramy, ani na stronie Thule (w instrukcjach są podane odstępy od krawędzi dachu, ale nie widzę tam nigdzie informacji o wysokości całej konstrukcji).

Czy ktoś z kolegów, kto ma zamontowany bagażnik na S-Maksie z panoramą mógłby organoleptycznie zmierzyć u siebie wysokość od dachu do powierzchni belek poprzecznych (oczywiście z informacją o modelu bagażnika)?

Ponadto ze zdjęć widzę, że boksów z reguły nie kładzie się płasko na belkach, tylko one jakby trochę "osiadają" poniżej poziomu belek. Tak więc całość nie równa się wysokości belek + wysokość boksa, tylko będzie tam parę cm mniej. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś z kolegów kto ma zamontowany komplet zmierzył u siebie całość od powierzchni dachu do powierzchni boksa (z informacją o modelu bagażnika i boksa).

Być może ta informacja przyda się również innym forumowiczom, którzy mają podobny problem do mojego.

Art
marpo321 jest offline   Odpowiedź z Cytatem