Temat: [Transit 2014-2019] Czy ktoś już posiada nowy model ???
View Single Post
Stary 04-08-2021, 23:06   #1055
aliatic
ford::amateur

Imię: Grzegorz
Model: Mondeo MKIV
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Czy ktoś już posiada nowy model ???

Witam,

Niosę się z zamiarem kupna nowego samochodu. Myślę o dużym aucie 9cio osobowym. Jednym z tych co mi się podoba jest Ford Tourneo Custom. Byłem nawet już w dwóch salonach w Szczecinie i w obu miałem okazję się przejechać i wrażenia bardzo pozytywne. Aczkolwiek czar trochę prysł po tym jak przeczytałem od połowy ten wątek i kilka innych tematów na tym forum. Stąd będę miał kilka pytań do was, bo trochę chyba czasu minęło od 2017-2018 gdy sporo w tym wątku pisało się o ciągłych wymianach oleju, dpfach, adblue, wtryskach, itp.. No i ciekawi mnie czy były to tylko problemy w wersjach przedliftowych (obecnie z tym problemem się już uporano), czy już ustąpiły, czy nadal jesteście częstymi bywalcami w serwisie? Nie będę ukrywał trochę się przeraziłem, bo o ile auto chciałbym kupić i użytkować prywatnie to i tak miałoby zarabiać na siebie. Więc ciągłe bookowanie terminu w ASO średnio by mi pasowało. Swoją drogą jak już pisałem wcześniej, byłem w dwóch salonach i w pierwszym gdy powiedziałem, iż zainteresowany jestem kupnem Forda Tourneo Custom, to Pan przedstawił ofertę Froda Transit Custom. To jest to samo? Bo z tego co widziałem w internecie w przypadku tego drugiego do wyboru są tylko dwie wersje wyposażenia tj. Trend i Sport. Natomiast Tourneo ma tego trochę więcej. Choć wizualnie wyglądają podobnie albo nawet tak samo. No ale może są jakieś zasadnicze różnice o których warto wiedzieć? Za drugim razem już byłem lepiej przygotowany i przedstawiłem konfigurację jaka by mnie interesowała.

Niby było sporo negatywnych opinii o problemach z ciągłą wymianą oleju i zapychającym się dpfem, no ale głównie chyba dotyczyły one użytkowania auta w mieście. Zakładam, że latając często po autostradzie problem nie powinien występować. No a w moim przypadku dziennie robiłoby auto jakieś 400km, z tego 85-90% tej trasy to właśnie droga szybkiego ruchu. Więc chyba problemu przynajmniej z dpfem być nie powinno. W najgorszym wypadku zawsze można podpiąć kompa i forscanem wywalić statycznie. Choć widziałem, że jest możliwość dokupienia jakiegoś manualnego wypalania DPFa. Warto do tego dopłacać?

Dopytywałem się też o koszt usługi wymiany oleju, to usłyszałem uśrednioną cenę 1200 zł netto. Wydaje mi się, że trochę sporo, choć nie serwisowałem takiego auta jeszcze więc doświadczenie zerowe. Więc moje pytanie jak to wygląda u Was? Z racji, iż chciałbym częściej (np. co 15 000) niż rzadziej wymieniać olej, to sama wymiana oleju może generować już spore koszty w aso. Jest jakiś sposób o rozwiązanie tego problemu, poza rzadszą wymianą? Np. wymiana poza ASO na taki sam olej i oryginale fordowskie filtry?

Przed podjęciem ostatecznej decyzji postanowiłem, że zapytam innych o zdanie. Kto pytanie błądzi, więc z góry dzięki za pomoc.
aliatic jest offline   Odpowiedź z Cytatem