Instalacja elektryczna świateł wersji skandynawskiej, a europejskiej
Mam Mondeo Mk3 ST220 2005, konkretnie ze Szwecji. W pozycji OFF świecą się wszystkie możliwe światła(mijania przód, pozycje przód/tył, podświetlenie tablicy, podświetlenie radia(a raczej jego przygaszona wersja), oświetlenie zegarów i climatronica) tak samo jak na pozycji "mijania", ale bez możliwości włączenia długich.
Włączenie świateł mijania poprawnie nic nie zmienia, poza możliwością włączenia długich.
Do tego momentu wszystko jest w porządku póki nie chcę mieć kontroli nad resztą oświetlenia, a chciałbym ją mieć(i ewentualnie dodać opcję DRL na bezpieczniku)
Angielskie forum naprowadziło mnie na przekaźnik który na jakiś 90% zdjęć nie występuje...jest on "przed" skrzynką bezpieczników w kabinie. Po jego wyjęciu na OFF jest jak fabryka przykazała, także pozycja "Mijania" działa poprawnie poza jednym małym kruczkiem. Nie da się na stałe uruchomić długich świateł.
Czy ktoś zna ten temat i jest wstanie zapewnić schematy, żeby porównać różnice? Wolę mieć kontrolę nad światłami, a nawet jeszcze się pobawić i kupić przełącznik do AUTO, bo czujnik jest.
Pozdrawiam.
|