Temat: [Mondeo 2007-2014] Remont silnik 2.0 ecoboost
View Single Post
Stary 06-08-2021, 16:58   #42
Takzim
ford::amateur

Imię: Andrzej
Model: S Max
Silnik: 2.0 ecoboost 240KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Remont silnik 2.0 ecoboost 240 KM

Ford s-max 240 KM. 2011r, przebieg ok 130 tys. Regularnie co rok wymieniany olej i inne podstawowe elementy eksploatacyjne. I ten tego na autostradzie, w drodze na wakacje bez żadnych ostrzeżeń, stracił moc i żadna kontrolka się nie zaświeciła. A jak w końcu zatrzymałem się przy najbliższej stacji benzynowej (a nie stoją przecież co chwilę) po zatankowaniu po odpaleniu silnik nie dawał rady już utrzymać biegu jałowego i gasł. Tak więc wpierw lawetą do punktu docelowego na wakacje, potem lawetą przez całą Polskę do domciu i tam w okolicy mistrzowie nim się zajęli. Finał: pęknięty tłok, przez który uciekł olej, a że to było na autostradzie to trochę obskrobał się cylinder. Przy okazji wszystko inne na około sprawdzone. Robione było: tulejowania obskrobanego cylindra, usunięcie luzów na wale korbowym, nowe wszystkie tłoki + pierścienie (żeby przypadkiem te kolejne nie popękały), regeneracja wtrysków bo w szczególności jeden już słabo dawał, regeneracja turbiny bo już popuszczała. Bardzo kosztowna przygoda, ale mam teraz poczucie, że mam silnik jak po regeneracji.
Nie jedna osoba spyta się czemu nie wymieniłem na inny silnik: niezbyt można takie używki znaleźć na rynku (w każdym razie w tym momencie takiego nie było, te mniejszej mocy EB to inna bajka), jedynie Ford oferował oprócz nowego używkę regenerowaną za bardzo zbliżoną cenę do nówki (trochę inne ceny niż tu na forum podają, nówka 16tyś, regenerowany 13tyś.). A jeśli miałby być kupiony używany silnik od nie wiadomo kogo to loteria jak z kupnem używanego samochodu. Tak więc Warsztat w którym robiłem polecił, że lepiej ten mój naprawiać.
Dodatkowe info od ślusarza: nie jeden taki przypadek z pękniętym tłokiem już przerabiał, te silniki mają trochę za słabe elementy i nie wytrzymują ich mocy. Podobno te nowe tłoki co mi zamontowali mają być trochę mocniejsze.
Jestem tuż przed odbiorem auta. Koszt tej przyjemności to 15900zł netto, ale sporo zrobione i chyba do mojej i auta starości będę nim mógł jeździć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (bo nie robię dużych przebiegów, ok 10tys/rok). Dowiem się jeszcze czy łańcuch rozrządu przy tej akcji wymieniali.
Takzim jest offline   Odpowiedź z Cytatem