Blad P003A-6C oraz P 2002-00-EC
Witam. Jakis czas temu auto mondeo mk4 2008 2.0 tdci. weszło w tryb awaryjny i zapalił się check. Podjechałem pod kompa , blad P003: 17-2f i blad wypalania dpf. Pojechałem do mechanika. Możliwości może być wiele. Zaczniemy od wypalania statycznego dpf. Wypalił, blad dpf znikł, , po jezdzie po mieście nie wrocil, również blad P003. Niestety jadąc trasę check się zapalił, auto lekko mułowate, turbina późno lapie, a prędkość maksymalna 160km. Dzwonie do mechanika, mowi trzeba zacząć od zaworów N75. Poczytałem kupiłem i wymieniłem sam ten głębiej. ( buczało, przestało buczec. ) zakupiłem forscan. Usunąłem tym razem blad P003-6C oraz wrocil Blad P 2002-00-EC.. Niestety auto dalej slabo idzie a blad po paru km wraca i zapala check. Moje pytanie : co mogę we własnym zakresie jako laik jeszcze wymienić/ sprawdzic.? Nie mam możliwości co dwa dni zostawiać auta u mechanika. A regeneracja turbiny lub dpf wcale może nie pomoc. Co jeszcze może być przyczyną. Mechanik idzie w stronę czyszczenia dpf, mowi ze blad P003 czyli blad turbiny. Jest wywolany zapchanym dpfem czyli błędem P2002. Ale mogą to być odmienne sprawy czyli zmienna geometria łopatek leży oraz dpf jest zapchany.
|