Proszę o opinie czy Mondeo mk4 z silnikiem 2.0 Tdci nada się dla mnie. Rocznie robię 15-20 tysi, głównie trasa do pracy 15km w jedną stronę, prócz tego jazda po mieście i kilka razy w miesiącu jakieś trasy po okolicy (30-100km), wyjazdy w góry/nad morze z żoną i dzieckiem.
Koledzy mówią żebym nie szedł w diesla tylko brał benzynę, jednak problem jest taki, że po lifcie w mk4 mam do wyboru albo 2.0 145, które jest bardzo mało elastyczne i dużo pali jak na takie osiągi, oraz ewentualnie 1.6 ecoboost, który pali mniej ale z jego trwałością słyszałem że bywa różnie.
Najbardziej kompromisowy wydaje mi się silnik 2.0 Tdci 140/163km. Fajnie jedzie, na tle benzyn sporo mniejsze spalanie.
Pytanie jak Turbo, dwumas i sam silnik zniosą jazdę po krótkich lub średnich odcinkach? Czy kupno samochodu z przebiegiem ok 200 tys = turbo, dwumas i wtryski do zrobienia? Taką podobno żywotność mają te podzespoły a jednak większość samochodów na rynku ma powyżej 200 tys przebiegu lub właśnie do niego dobija.
Znalazłem ciekawe ogłoszenia w mojej okolicy, czy mogę prosić i opinię na temat tego samochodu?
https://www.otomoto.pl/oferta/ford-m...tml#878d6348ae