Temat: [C-MAX 2010-2015] Kamera cofania i czujniki
View Single Post
Stary 12-08-2021, 19:21   #1
Lejos
ford::amateur

Imię: Tomek
Model: C-Max
Silnik: 1.6
Rocznik: 2011
Domyślnie Kamera cofania i czujniki

Witam.
Od dwóch tygodni jestem posiadaczem c-maxa z 2011 roku 1.6 Ecoboost. Wymieniłem olej filtry rozrząd, została elektryka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Potrzebuję pomocy przy kamerze cofania. Moja wersja ma czujniki z tyłu + kamerę, nie mam żadnych innych udziwnień.
Wbijając wsteczny bieg od razu po odpaleniu samochodu wyświetla się okienko z kamerką na wyświetlaczu radia bez obrazu, po jakichś 2-3 sekundach wyskakuję komunikat "kamera wsteczna niedostępna" i uruchamiają się same czujniki cofania/parkowania. Kamera ma numer ah-19g490-ad

Wziąłem ojca do pomocy, rozebraliśmy tylnią klapę, wszystkie plastyki, sprawdziliśmy dwa kable/wiązki od kamery do modułu parktornika "rear parking aid module" W obu kablach płynie prąd, są sprawne. Myśląc na chłopski rozum, wygląda to na uszkodzoną kamerę, bo sygnał leci do radia, tylko nie pokazuje obrazu, i czujniki działają czyli moduł (chyba) działa. Miał ktoś podobne doświadczenia, albo zna się na temacie? Pozdrawiam i dziękuję za cierpliwość.
Lejos jest offline   Odpowiedź z Cytatem