Temat: [C-MAX 2010-2015] Kamera cofania i czujniki
View Single Post
Stary 13-08-2021, 14:41   #9
Lejos
ford::amateur

Imię: Tomek
Model: C-Max
Silnik: 1.6
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Kamera cofania i czujniki

Cytat:
Napisał miraż Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Trudno zgadywać co za "prądy" zmierzyłeś, bo kabel od kamery cofania nie idzie do parktronika - jak kolega wcześniej stwierdził.
Podaj więcej informacji, pytania pomocnicze:
1. Czy w samochodzie masz moduł kamery cofania, ten srebrny ze zdjęć? Podane przez Ciebie informacje nie są jednoznaczne. Parktronik to zupełnie inny moduł.
2. Czy do modułu kamery cofania dochodzi zasilanie 12V (sprawdź bezpiecznik F31 10A w RJB-to skrzynka bezpieczników w bagażniku po lewej stronie).
3. Mógł uszkodzić się kabel w wiązce pomiędzy modułem kamery a blendą. Można pominąć go podłączając kamerę z krótkim kablem z blendy bezpośrednio do modułu kamery, ale musisz jeszcze raz zdjąć osłony tylnej klapy i odkręcić blendę z kamerą.
4. FORscan'em również można sprawdzić czy wogóle odczytuje moduł kamery (IPMB).
Działaj i napisz jak postępy.
Śpieszę z wyjaśnieniem.
1. Tak mam ten moduł, srebrny i czarny, tylko że ten czarny jest (chyba) od czujników cofania. Złącze fotki.
2. Tak, bezpiecznik jako pierwszy sprawdziłem, jest 12V
3. A to cenna informacja, jutro zabiorę się znowu za rozbiórkę klapy i blendy.
4. Spróbuję kogoś ogarnąć z kablem i tym programem, może coś się wyjaśni.

Możliwe jest, że mógł uszkodzić się kabel przy samym wejściu do radia? Czy to raczej mało prawdopodobne? Niby sygnał z kamery leci do radia, ale bez obrazu z niej system ją automatycznie wyłącza i przełącza na same czujniki.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20210813_131601.jpg (83.1 KB, 98 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20210813_131538.jpg (78.4 KB, 72 wyświetleń)
Lejos jest offline   Odpowiedź z Cytatem