I mnie sie przytrafil problem z DPF w moim s-max 2.0tdci.
Na tablicy wskaznikow komunikat "Natychmiastowy serwis silnika", odczytane bledy to P2002 i P2452.
Wymontowalem sensor razem z przewodami. Na oko przewody sa dobre.
Podlaczylem na biurku sensor pod zasilacz 5V i mam na wyjsciu sygnalowym 0.15V a czujnik pobiera 20mA pradu z zasilacza 5V. Czyli nie zgadza sie napiecie na wyjsciu sygnalowym z tym co jest na zalaczonym obrazku (powinno byc 0.5V przy zerowej roznicy cisnien, na biurku mam wejscia wezykow nie podlaczone).
Czy ma ktos mozliwosc potwierdzic, ze powinno byc 0.5V i czujnik pobiera 20mA?
Numer na moim czujniku to AV61-5L200-AB. Dla tych co nie wiedza jak podlaczyc czujnik na biurku: Pin1-sygnal, PIN2-masa, PIN3-plus 5V.
Uzylem plastikowj butelki, takiej po wodzie mineralnej, jako pompki i podlaczylem pod jeden z przewodow czujnika a drugo zostawilem otwarty. I pompuje powietrze reka tyle ile uda mi sie scisnac butelke. Na wyjsciu sygnalowym rosnie wtedy napiecie do ok 0.19V.
Jak pompuje drugi przewod cisnieniowy to napiecie sygnalowe rosnie do ok 0.16V. Butelka to slaba pompka, ale wydaje mi sie, ze czujnik jednak zbyt slabo reaguje. Co myslicie?
I druga sprawa.
Poniewaz przypuszczam, ze to jednak jest uszkodzony czujnik, a serwisowka mowi, zeby po wymianie czujnika zrobic: "Carry out the powertrain control module (PCM) Reset the Diesel Particulate Filter Differential Pressure Sensor Learned Values service function."
Wiec moje pytanie, czy da sie to zrobic Forscanem i elmem bez przealcznika MS/HS-CAN? Czy musi byc przelacznik? Czy wogole da sie to zrobic tym programem?
No i spytam jeszcze czy ktos wie gdzie kupic ten czujnik za mozliwie male pieniadze?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.