Ładowanie akumulatora
Cześć,
i kolejna usterka...
Ford focus 1.6 EcoBoost 2012r.
pewnego pięknego dnia zabrakło w moim focusie prądu. już podczas otwierania drzwi, było słychać po lusterkach, że będzie problem z odpaleniem, no i tak się stało. Po naciśnięciu przycisku start, słyszałem tylko stukanie rozrusznika.
Sprawdziłem napięcie akumulatora- całe 8,2V. Akumulator pod prostownik, naładowałem go, wsadziłem do samochodu. Jeden dzień pojeździłem, sytuacja się powtórzyła.
Więc zakupiłem nowy akumulator. Wczoraj wsadziłem do samochodu, dojechałem do pracy. Ale jedna rzecz mnie zastanawia:
Kiedy podpinam miernik za klemy akumulatora- mam 12,5V. Natomiast kiedy podpinam się pod plus i masę samochodu- napięcie mam takie samo.
Oczywiście po włożeniu nowego akumulatora wykonałem procedurę (zapłon on, 10 razy tylne przeciwmgielne, 6 razy awaryjne, zapłon off- zapłon on- mignęła bateria 3 razy, start-stop sie aktywował).
Przy podłączeniu między plusem a masą pojazdu nie powinno być ponad 14V? Czy alternator nie powinien ładować ciągle podczas pracy silnika? Czy Focus doładowuje się tylko wtedy kiedy trzeba?
Chyba że jest inny sposób na sprawdzenie tego- nie mam komputera z OBD2, a ze względu na ostatnią usterkę maglownicy chciałbym uniknąć dodatkowych wizyt u mechaników...
|