1.6 TDCI 2005 109km- nie odpala, nie dostaje paliwa
Witam,
Kilkanaście dni temu rano odpaliłem auto bez problemu. Przejechałem 10m i samochód zgasł. Rozrusznik kręci ale nie odpala. Na komputerze żadnych błędów na początku. Po pewnym czasie pojawił się błąd P1622 problem z immo.
Auto odpala na starterze ale po chwili gaśnie. Mechanik sprawdził wtryski i twierdzi, że ok. Podejrzewa, że to alarm albo pompa wtryskowa. Filtr paliwa wymieniony parę miesięcy temu. Przed awarią auto działało bez zarzutu, żadnych objawów, które mogłyby sugerować, że coś jest nie tak. Na komputerze pokazuje tylko, że jest zbyt niskie ciśnienie paliwa.
1. Czy to rzeczywiście alarm może blokować dopływ paliwa?
Alarm Clifford Logic Can, kluczyk działa ok, dioda od immo gaśnie po paru sekundach tak jak powinna po przekręceniu kluczyka. Dioda alarmu w ogóle nie świeci co według instrukcji oznacza, że alarm jest wyłączony. Reaguje na kliknięcie tak jak powinna.
2. Mechanik twierdzi, że nie da się ot tak sprawdzić pompę a żeby ją wyjąć potrzeba pół silnika rozebrać. Czy to prawda, że wymontowanie pompy jest tak trudne? Czy jest szansa, że z jakiegoś powodu układ po prostu się zapowietrzył i dlatego nie rzuca żadnych błędów? Czy można jakoś zdiagnozować, że to właśnie pompa?(gdzieś wyczytałem, że w takiej sytuacji w filtrze paliwa powinny być opiłki)
Dodatkowo trochę dziwne jest to, że akumulator bardzo szybko się rozładowuje przy próbach kręcenia 4-5 razy i rozrusznik już nie rusza. Najbardziej potrzebowałbym opinii co z tym dalej robić tj. w jakim kierunku i w jakiej kolejności robić kolejne kroki.
|