Temat: [Mondeo 2007-2014] pompa sprzęgła wymiana
View Single Post
Stary 18-08-2021, 15:38   #57
Barti92
ford::amateur

Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2009
Domyślnie Pompa sprzęgła/Wysprzęglik

Witajcie Panowie,
Mam problem z zapadającym się pedałem sprzęgła i co za tym idzie zmianą biegów. Po odpuszczeniu pedału wraca on mniej więcej do 1/3 zakresu i ciężko wbić bieg.
Pierwszą diagnozą mechanika była pompa sprzęgła, została wymieniona na nową(TRW) lecz nie nastąpiła poprawa, przeszedł do wysprzęglika, zdjął skrzynię- ocenił, że dwumas jest w porządku(wymieniony 15ys. km temu) i wymienił wysprzęglik(nie było wycieków przed demontażem). Po wymianie ciągle ten sam problem, w międzyczasie zaczął ciec płyn z pompki na dywaniki, więc uznał, że był to wadliwy egzemplarz i należy wymienić-kolejna pompka tym razem inny producent(FEBI). Po wymianie pojeździłem kilka dni-wszystko było ok i nawrót tego samego problemu-facet niby sprawdził przewody, nie ma nieszczelności i rozkłada ręce, bo nie wie skąd taka przypadłość.
Zupełnie inny mechanik sugeruje, że prawdopodobnie znów ta pompa, choć nic z niej nie cieknie. Nie wiem już co o tym myśleć, bo to aż nieprawdopodobne żeby 3 raz podchodzić do tej samej wymiany.
Nie wiem gdzie może leżeć problem, na niewłączonym silniku wystarczą dwa ruchy sprzęgłem żeby w układzie było odpowiednie ciśnienie i pedał bez problemu wracał do stanu początkowego a biegi wskakiwały, stan ten utrzymuje się przez całą noc do pierwszego uruchomienia. Na odpalonym silniku pedał cały czas nie wraca nie wraca do swojej pozycji i nie można dopompować ciśnienia w układzie. Odpowietrzanie daje tylko chwilową poprawę, do momentu uruchomienia auta. Z hamulcami nie ma żadnego problemu.
Barti92 jest offline   Odpowiedź z Cytatem