Cytat:
Koło zamachowe i wysprzęglik ma identyczne numery z mondeo 2.0eb i focusa 2.0eb.
Ze sprzęgłami widzę ciekawostkę w katalogach, że sprzęgło z focusa 2.0eb pasuje wstecznie do mondeo/smax 2.0eb natomiast sprzęgło z mondeo/smax 2.0eb już nie pasuje do focusa 2.0eb. Być może to od focusa jest po prostu wzmocnione też widzę wyższą cenę. Czyli powinno pasować p&p wszystko.
Ten 2.0 eb w focusie nierówny 2.0eb w mondeo, na pewno głowica, turbo i pokrywa rozrządu są inne, układ paliwowy, chłodzenia jak i mocowania osprzętu. Ale skoro jest kompatybilność zestawów sprzęgła i dwumasy to raczej powinno pasować ze skrzynią od focusa w mondeo.
Bump:
Jestem ciekawy jak to wszystko pójdzie w praktyce bo sam zastanawiałem się nad wrzuceniem 2.0eb u mnie. Jakby co mam półoś w częściach od 1.6eb z tego co mi wiadomo to powinna podejść do 2.0eb tylko jest minimalnie cieńsza. Trzeba by było zmierzyć długość od skrzyni do podpory łożyska półosi bo wszystkie diesle mają ok. 480mm a ecoboosty ok. 520mm, w katalogach zamienników niby pasuje od diesla ale to nie prawda, przerobiłem zamienniki i żaden nie pasuje do eb manual.
|
Witam.
Jestem aktualnie po przekładce.
Dwa dni pracy bez kanału i podnośnika.
Więc tak:
-Skrzynia, sprzęgło, dwumasa, wysprzęglik z focusa st mk3 pasują.
-uchwyt pompy vaccum pasuje.
-śruby od skrzyni pasują.
-rozrusznik pasuje.
-łapa i poduszka skrzyni PS (dolna) pasują do manuala.
-lewarek i linki zmiany biegów o diesla pasują.
-pedał sprzęgła z pompą pasują.
Teraz to co nie pasuje:
-półosie długość ok, lecz wielo-wpust na przegubie wewnętrznym nie ta średnica, dotyczy się to lewej jak i prawej półosi.
Ilosć zębów od strony koła- 40, ilość zębów od strony skrzyni- 26, średnica uszczelniacza- 40mm. taki zestaw potrzebuje .
to by było z mechaniki.
Elektronicznie:
Kodowanie wykonałem sam, nigdy tego nie robiłem.
Po włączeniu zapłonu nie mogę uruchomić silnika, nie kręci. na desce komunikat " by uruchomić silnik wciśnij sprzęgło". Myślę sobie, zrobię zworkę na kostce, komunikat znikł, nie odpala dalej, ale pojawił się błąd czujnika sprzęgła. Czyżby coś specjalnego było w czujniku?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Proszę pomóżcie w doborze półosi i jak dokończyć kodowanie, może muszę zaznaczyć inna skrzynię?
Gdzie wpiąć czujnik wstecznego?
Skrzynia os focusa miała na sobie czujnik biegu jałowego z kostką, może da rade to wykorzystać?
Dziękuję za całą wcześniejszą pomoc i tą jaką uzyskam od Was.
Pozdrawiam.