Temat: [Escape - Kuga USA] Wiązka zderzaka, oznaczenie pinów
View Single Post
Stary 21-08-2021, 00:14   #8
Forest27
ford::beginner

Model: Ford Escape Titanium
Silnik: 2.0 Ecoboost
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Wiązka zderzaka, oznaczenie pinów

Opisałem to co na skanie, który jak zaznaczyłem nie jest mój.
Co do meritum, czy to amerykańskie postojówki, czy jakieś podświetlanie, zwał jak zwał, przy przekładce na wiązkę EU i tak je wypinamy.
Natomiast czy mamy przełączyć prawy na lewy (chodzi o przeciwmgielne i mieszanie z 9 pinem), nie wiem czy w kuga/escape jest różnica (wg. tej grafiki jest, bo jak napisałeś w escape 9 to lewy, natomiast w kuga ma to być prawy) to jednak w samym działaniu nie ma to żadnego znaczenia, najwyżej przewód z lewego przeciwmgielnego będzie zasilał prawy i odwrotnie, przecież gdy je włączymy działają razem (najwyżej w komunikatach gdy przepali się żarówka będzie nam złą stronę wskazywało).
Kwestia czy ktoś skorzystał z tej grafiki i potwierdzi czy zadziałało?

PS
Wiem z czego może wynikać małe zamieszanie i niezrozumienie.
Opisałem zmianę wtyczki od strony pojazdu na wersję EU (do której będziemy wpinać nieprzerabianą wiązkę ze zderzaka z Kugi).
Jednak można też prościej, przerobić wtyczkę z wiązki europejskiej, na wersję amerykańską którą podepniemy do oryginalnej wtyczki Escape. Wtedy nie trzeba będzie wypinać żadnych przewodów i izolować (pozostaną w oryginalnej wtyczce pojazdu bez odpowiedników z drugiej strony). Żeby wszystko zadziało wystarczy we wiązce zderzaka odpowiednio przełożyć
z 10 na 11
14 na 12
15 na 13
kwestia która jak pisałem nie powinna mieć większego znaczenia, czy zasilamy prawym czy lewym przewodem przeciwmgielne, ale gdyby nawet tak było i komuś to przeszkadzało, zawsze można dodatkowo zamienić 9 z 12 czyli przewody odpowiedzialne za zasilanie przeciwmgielnych

Ostatnio edytowane przez Forest27 ; 21-08-2021 o 00:59
Forest27 jest offline   Odpowiedź z Cytatem