Odp: Stuki przy zmianie biegów
Mam właśnie 1.5EcoBoost/150KM na szczęście problemu nie mam, ale czytam ten wątek bo to przegięcie. Na tym filmie co go tu ktoś wrzucił, to słychać strasznie, no i nie jest to dźwięk gdzieś z głębi - z zamkniętej skrzyni. To jest coś na wyprzęgniku/cięgłach bo słychać nawet przy wciskaniu sprzęgła. Coś jakby się telepało. Dźwięk jest dość płytki. Trzeba by wejść pod auto i przystawiać ucho.
Też jeździłem 1.0 i to zupełnie inna skrzynia, wsteczny jest od siebie a ja mam do siebie.
W 1.0 słychać puknięcia nawet bardziej jak u mnie ale najzupełniej w normie, nie ma na co narzekać.
Większe silniki mają kłopot z poduszką, konkretnie z poduszką dolną - skrzyni. To moja opinia. Drgania przy wyłączaniu 1-cylindra u mnie okropne. Drgania przy 140km/h silnik wpada w rezonans (to nie zawieszenie i koła, zawieszenie mam 100% inne - z ST-line i jest to samo) ale tylko kombi za to 1.5EB i 2.0EcoBlue, potwierdzone w ASO. Ktoś miał też problemy z dokręceniem tej poduszki, podobno nie było dobrze ułożona. Poduszka to tylko trop ale kto wie.
|