Odp: Stuki przy zmianie biegów
Wydaje mi się, że większość przypadków pukania przy wbijaniu niskich biegów wywołują w tych autach sami użytkownicy. Są tu jednak faktycznie też przypadki wymagające weryfikacji i ich naprawy, jak w załączonym na poprzedniej stronie filmie. Mimo wszystko sugerowałbym jednak rozróżnianie tych dwóch rodzajów przypadków i nie tworzenie mitu istnienia tysięcy wadliwych skrzyń biegów.
Moim autem jeździ dwóch kierowców - ja i moja żona. Jadąc z moją żoną słychać regularnie stuki przy wbijaniu dwójki i trójki. Ja jeżdżąc natomiast nie wywołuję tego zjawiska, bo wyczułem specyfikę obsługi tej skrzyni, która jest dość specyficzna. Bardzo nisko biorące sprzęgło i krótkie drogi drążka zmiany biegów powodują, że bardzo łatwo w tym aucie wyprzedzać pracę synchronizatorów drugiego i trzeciego biegu i je wbijać z oporem oraz charakterystycznym stuknięciem układu napędowego.
To tylko moja teoria wynikająca z obserwacji mojego egzemplarza. Nie wykluczam, że mogę się mylić i przypadków gdzie nie da się uniknąć stuków pomimo poprawnego wbijania biegów jest jednak więcej. Jestem z lubuskiego i w razie potrzeby chętnie pomogę w weryfikacji/porównaniu działania mojej skrzyni biegów z kimś narzekającym na stuki przy wbijaniu 2 i 3.
|