Temat: [Mondeo 2014- ] Naprawa tyłu po stłuczce
View Single Post
Stary 29-08-2021, 15:41   #7
hak64
ford::advanced

Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61
Domyślnie Odp: Naprawa tyłu po stłuczce

Cytat:
Napisał slawek-kali Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Troche racji mozesz miec, wazne zeby warsztat posiadal dostep do ori czesci/instrukcji naprawy oraz wiedze w programowaniu itd..
Ja wiem, że mam rację. Naprawa, czy serwis w innym warsztacie niż ASO producenta (dealera), nie może powodować utraty gwarancji (o ile czynności zostały przeprowadzone zgodnie z technologią napraw i użyciem części oryginalnych). Co się tyczy samochodu zastępczego, to lepszym rozwiązaniem jest korzystanie z pojazdu warsztatu, a nie ubezpieczyciela. W przypadku przedłużającej się naprawy, to warsztat a nie poszkodowany będzie ponosił konsekwencje niedotrzymania terminu.. Samochód zastępczy (przy szkodzie częściowej, likwidowanej z OC sprawcy) przysługuje bowiem od dnia zdarzenia, do momentu otrzymania wyceny szkody, plus technologiczny okres naprawy (do niego wlicza się czas oczekiwania na części zamienne, schnięcie powłok lakierniczych, oraz testy i badanie techniczne po naprawie). Od 2010r obowiązuje dyrektywa GVO dająca każdemu użytkownikowi auta prawo do jego naprawy w niezależnym serwisie bez utraty gwarancji producenta. Treść zapisów dyrektywy potwierdza że, producent może odmówić uznania gwarancji jedynie w wypadku, gdy udowodni, że naprawa nie została przeprowadzona zgodnie z dokumentacją techniczną. Ponadto zgodnie z wytycznymi dyrektywy europejscy producenci pojazdów zobowiązani są do udostępniania swoich programów diagnostycznych, technologii serwisowania i oprogramowania. Zwykle odbywa się to odpłatnie (abonament) - podobnie jak dostęp do programów eksperckich służących do wycen kosztów naprawy.
Pozdrawiam