Odp: Bardzo częste wypalanie filtra DPF
No to u mnie ten sam problem albo i normalność bo widzę, że u sporej ilości osób tak częste wypalanie. U mnie średnio co 200kkm-300kkm. Nie dymi, moc jest, oleju nie bierze, ciśnienie różnicowe przy normalnej jeździe 0-6 kPa - nie widzę powodów do zmartwień pod kątem objawowym. Mam drobne zapocenie na łączeniu przepustnica - kolektor ssący, - być może to jest powód.
Mam zamontowaną diodę DPF. Ostatnio weryfikowałem zachowanie paramteru DPF_LOAD a że zobaczyłem temat, że piszczecie to oprawiłem graficznie i wrzucam Wam do wglądu/analizy albo jak ktoś chce po prostu popatrzeć z ciekawości jak to wygląda u mnie.
Rozpoczęcie wypalania przy równej wartości 80.00 %. Potem wypalanie do poziomu 38.00% i potem jeszcze nadal spokojna jazda z utrzymaniem około 2200 obr/min i wypalania już nie było, dioda zgasła, temperatura spalin się obniżyła i parametr jeszcze zszedł do 20.00%. Samo wypalanie trwało około 6 minut ale wniosek mam taki, że warto jeszcze później poczekać bo zgaśnięciu diody kolejne 5 minut bo jeszcze jakaś sadza jest usuwana (przynajmniej wg komputera). Później już zaczyna rosnąć.
Wybaczcie za niektóre niepotrzebne dane ale na szybko wrzucałem bo byłem w trasie.
|