View Single Post
Stary 31-08-2021, 18:53   #35
Ela.S

Domyślnie Odp: Brak możliwości rejestracji haka holowniczego

Cytat:
Napisał slawomirro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@Ela.S
Nie pisałem nic o ASO. Nie każdy serwis samochodowy po prostu to może zrobić.

Ale mimo to my montowaliśmy hak w garażu i mamy legalnie wbitą informacje przez Wydział Komunikacji. Więc sorry ale coś poplątałeś. Montaż haka nie jest ingerencją w konstrukcje samochodu, bo mam dokładnie w dokumentach, że mogę ciągnąć przyczepy o dopuszczalnej masie.

Jak by nie było homologacji i dopuszczalnej masy przyczepy, tak jak u autora wątku, to OK jest to ingerencja w konstrukcję. Bo samochód nie jest przystosowany do ciągnięcia przyczep. Ale jak mam możliwość montażu to montuję ale musi to być zrobione według instrukcji i potwierdzone badaniem technicznym.

My startujemy w rajdach terenowych i według Ciebie każda zmiana w konstrukcji auta musieli byśmy robić w specjalistycznym warsztacie ????
NIE, robimy to sami według prawideł i jedziemy na badanie techniczne......diagnosta sprawdza czy przeróbka jest zgodna z prawem i czy nie zagraża użytkownikom i osobom postronnym. Jak jest OK, to wydaje zaświadczenie a potem Wydział Komunikacji lub organizator rajdu.

To prościej niż myślisz, ale musi być robione według prawa.
  Odpowiedź z Cytatem