Temat: [Focus 2008-2011] Kapie z podsufitki przy lusterku
View Single Post
Stary 01-09-2021, 16:33   #1
radmol
ford::average

Imię: Radek
Model: S-Max
Silnik: 1.6 EB
Rocznik: 2011
Domyślnie Kapie z podsufitki przy lusterku

Witam,

Focus Mk2, 2010, hatchback. Historia auta pewna, dzwona nie było na 100%, szyba czołowa była wymieniana w ASO Ford około 2015r.

Po ostatnich opadach deszczu zauważyłem, że nad podsufitką (na podsufitce od góry) w okolicy lusterka (i tylko tutaj) jest wilgotno. Zauważyłem jak spada kropla z tego miejsca i to zwróciło moją uwagę na problem.
Zdjąłem obudowę oświetlenia kabiny aby się dostać do mocowania anteny w dachu ale tam jest sucho (sprawdzałem jak lało akurat). Czyli wydaje mi się, że to nie spod uszczelki anteny.

Podejrzenie pada na szybę przednią, która jakieś 6 lat temu jak pisałem wyżej, była wymieniana w ASO. Szyba ma czarną obwódkę tak na 5cm szerokości po obwodzie u góry więc nie widzę, czy klej puszcza.

Pytanie - szyba przednia jest "owinięta" uszczelką, która pełni chyba tylko rolę estetyczną. Czy tą uszczelkę (zwłaszcza chodzi mi o okolice przy dachu czyli o górną część szyby) da się zdjąć albo innymi słowy zsunąć ją z rantu szyby? Oczywiście bez demontażu szyby! Pomyślałem, że można spróbować uszczelnić szybę silikonem uszczelniającym do szyb ale mając założoną tą uszczelkę nie mam dojścia między szybę a blachę karoserii aby napchać tam silikonu.

Z góry dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam.
radmol jest offline   Odpowiedź z Cytatem