Temat: [Focus 2014-2018] 1.6 105km ti-vct wypadanie zapłonu
View Single Post
Stary 03-09-2021, 08:59   #34
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: 1.6 105km ti-vct wypadanie zapłonu

Cytat:
Napisał RyszardaTrzeciaWaza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dokładnie.

Po co z dwóch stron blokować wałki przy wymianie paska, skoro jak zablokujesz koła zmiennych faz to wałki masz już ustawione ?
Płaskownik w tym przypadku może służyć do sprawdzenia czy się dobrze ustawiły, ale konieczny nie jest.

dalej brniecie w niepotrzebne sesje słowne.
napisałem, że zeteca zrobie bez blokad. tylko co z tego, jak będzie pół do zęba przestawiony rozrząd.

po co jest blokada wałków ? no do jasnej cholery żeby właśnie sprawdzić, czy jest dobrze ustawione.

koledze świeci check i mechanik wykonał coś niezgodnie ze sztuką. może właśnie nie użył tej waszej "niepotrzebnej" blokady wałków i nie sprawdził - nie wiem. gdyby zrobił zgodnie ze sztuką, lampki by nie było.

Rysiu....

druga sprawa.
mamy najprostszy rozrząd. fiat uno. znak na wale i znak na wałku. Rysiu po co są te znaki ? A po to, żebyś po założeniu rozrządu sprawdził, czy po przekręceniu 4x wałem są ok. tak czy nie ? ano tak.

a po co sprawdzać te znaki, skoro można ściągnąć pasek, założyć i finito. no przecież nic nie ruszyłeś prawda ? a co jak stary rozrząd już był przestawiony wyciągnięciem paska albo przez janusza ? ano znaki są, super !

co jest znakiem na zeteku ? a co jest znakiem na V Ti ? a nie ma znaków ?? a to pech ! no i co teraz ?

sama blokada zniennych faz rozrządu ? super. a jak rozrząd jest przestawiony i powielasz błąd a przy napięciu jeszcze go spotęgowałeś ?
gdzie są znaki ?? jak to sprawdzić ??

może jednak ten głupi płaskownik się przyda ?

oj chłopy chłopy

Ostatnio edytowane przez Fulara ; 03-09-2021 o 09:15
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem