View Single Post
Stary 06-09-2021, 08:28   #1
DCz
ford::amateur

Imię: Dominika
Model: Ford Focus Mk3
Silnik: 1,6 benzyna
Rocznik: 2011
Exclamation Głośna praca silnika przy przyspieszaniu podczas niskich temperatur powietrza

Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc. Jestem właścicielką Forda Focusa Mk3 z 2011, 1,6 benzyna, 125 kM. Nigdzie nie znalazłam tematu z problemem taki jak mój, a nie mam już na to pomysłu. Problem jest następujący: w czasie trochę niższych temperatur na zewnątrz auto pracuje głośniej niż zwykle, szczególnie podczas przyspieszania da się to usłyszeć, mam też wrażenie, że jakby ciężej mu przyspieszać. Nie chodzi tu nawet o temperatury minusowe, już poniżej 10 stopni ten problem się pojawia. Nie jest to problem z układem wydechowym, bo wymieniony został w ostatnim czasie katalizator razem z sondami, poza tym dźwięk dobiega jakby spod maski. Wymienione były też przewody wysokiego napięcia oraz świece, kostka stacyjki i czyszczona była przepustnica. Filtry i olej także wymieniane na czas, ostatnia wymiana w sobotę a dziś rano samochód miał ten problem (około 4 stopnie na dworze rano). W lecie nie było problemu z głośniejszą pracą silnika w czasie przyspieszania. Czy ktoś ma pomysł co to może być? Z góry bardzo dziękuje za każdą wskazówkę.
DCz jest offline   Odpowiedź z Cytatem