Odp: Bardzo częste wypalanie filtra DPF
Witam, widzę że jest tu mnustwo informacji na temat dpf ale głównie dla wersji poliftowych dw10c. Ja osobiście mam 2.0 tdci 140km przed lift i chciałbym rozwiązać dwie kwestie które nie dają mi spokoju.
1. Mam podłączony moduł elm i programem odczytuje wartości mojego dpf. Tyle że nie mam informacji w procentach a w gramach (dpf soot load var 2) obecna wartość to 379g. Oprócz tego mam info o średnim dystansie między wypalaniem, różnica ciśnień dpf oraz dystans od ostatniej pełnej regeneracji. Wartość soot load pewnie jest wyliczana lub szacowana na podstawie przebiegu, spalania i różnicy ciśnień na dpf podczas jazdy. Pytanie moje brzmi co inicjuje początek wypalania. Czy to jest wartość sadzy? Ile gram musi być. Czy jakieś konkretne ciśnienie na biegu jałowym lub pod obciążeniem?
2. Druga sprawa to dioda informującą o procesie wypalania. W nowszych Mondeo po lift można wziąść sygnał że świecy. A w przypadku przed lift nie znalazłem jasnej informacji skąd wziąć sygnał. Ktoś sugerował że z grznia szyby lub lusterek. Ale nie mam jednoznacznego potwierdzenia tej kwestii. Samochodem będzie jeździć żona więc chciałbym żeby dioda sygnalizowała wypalanie dpf bo z tym spalaniem chwilowym to pewnie w pośpiechu zapomni spojrzeć.
|