Odp: Bardzo częste wypalanie filtra DPF
Moim zdaniem raczej zły kierunek. Termostat jest albo na 82 albo na 83 st. C. Te kilka stopni różnicy to jest nic. Miałem 1.6 HDI i on przeważnie miał 75-78. To samo w Focusie 1.6 TDCI. W foce wypalanie dpf było bardzo rzadko. W lecie tylko dobijało powyżej 85-90 st. Wymiany termostatów nic nie dawały. W tych silnikach HDI/TDCI to odnoszę wrażenie że problemem jest właściwe odpowietrzenie układu - najlepiej próżniowo napełniać układ jak ktoś ma taki sprzęt w warsztacie. Natomiast ja nie byłbym taki pewny że temperatura silnika z czujnika termostatu ma wpływ na mapę paliwa... jak już to temperatura paliwa ma wpływ (zmienia się jak silnik się rozgrzewa), temp. z dolotu itd ale temp. z czujnika cieszy chłodzącej (termostatu) mało prawdopodobne. Natomiast nie wiem czy czujnik temperatury z termostatu nie wpływa na pracę żaluzji na chłodnicy. Nie mam pojęcia co ma na nią*wpływ ale w Foce ona działała idiotycznie tzn. w zimę było ok bo się*zamykała gdy silnik tracił temperaturę i się otwierała gdy była za wysoka ale w lecie to roleta wariowała. Potrafiła w upały być an postoju zamknięta mimo że na zew. 36 st i włączona klima ale jak kilka razy się wyłączyło silnik i włączyło ponownie to już była otwarta cały czas nawet na postoju. Więc może w mondeo podobnie żaluzja wariuje.
Ostatnio edytowane przez bleekm ; 10-09-2021 o 11:01
|