Temat: [Mondeo 2007-2014] Doinstalowanie modułu BT/VC
View Single Post
Stary 10-09-2021, 13:19   #5790
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC

Witam
Post dotyczy dołożenia BT do Fiesty 7 rocznik 2009 oraz wymiana radia.

1.Pierwszy problem to oznaczenia modułów, czyli, który wybrać ponieważ sprzedawcy najczęściej błędnie, lub nieprecyzyjnie je opisują.

488 jest do …? Zakładam, że przedlift z radiem (ACM) z dwoma gniazdami (innymi niż w FF3), który łączony jest dodatkową wiązką, stosunkowo łatwo dostępną.

112 jest do …? Zakładam, że radio powinno mieć gniazda, a przynajmniej jedno, jak w FF3, złącza anteny Fakra i chyba ostatnie przedlifty takie miały.

212 zapewne jak wyżej i pewnie zasady oznaczenia są podobne jak w FF3 (przedostatnie A lub B z lub bez USB, ostatnia litera to język.

2.Pytanie jak z audio po BT w przypadku 488?

3.Czy do starszego typu radia w przedlifcie będzie pasować moduł 112 lub 212 ?

4.Jako, że biedaradio z przedlifta wylatuję, to czy można je zastąpić radiem z nowszymi gniazdami? Jeżeli piout tego radia jest taki sam jak w FF3 to nie jest problem , złącza anteny także, podobnie jak biała Fakra. Bardziej się obawiam problemów z oprogramowaniem na linii radio - pojazd . W liczniku jest prawdopodobnie jest soft 1.30 ponieważ nie ma spalania chwilowego.

5.Czy jest jakiś model radia fabrycznego, który będzie robił w przedlifcie z DAB i antena do tego?

6.Czy we Fieście jest taka swoboda w żonglerce panelami, wyświetlaczami i ACM-ami jak w FF3? Jak poczytałem to różnie z tym bywa.

Do FF3 dokładałem BT nawet za pomocą własnoręcznej wiązki, a nie „leniucha”, ale do tego pojazdu są dostępne schematy, a nawet przy ich braku są różne fora, które w zasadzie prowadzą za rękę. Z Fiestą takiego luksusu nie ma.
A tak przy okazji. Było Sony do przedlifta ze starszymi gniazdami? Raz wydaje mi się że coś takiego widziałem z białym wyświetlaczem tylko nie pamiętam jakie była gniazda.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem