Odp: Mondeo MK3 , MK4 CHIP TUNING - kompendium wiedzy
Witam forumowiczów,
przejrzałem kilkadziesiąt podstron i podziwiam fachowców. Z tego co wyczytałem to chyba temat prosty, ale chciałbym się upewnić.
Mam Mondziaka MK4 2011, po lifcie z silnikiem 2.0 140KM. Ze stronki fordetis wyskakuje Mondeo 2007-2014, 2.0L Duratorq CR TC - DW10C, Panther. Przebiegu aktualnie 170 tkm.
Chciałbym go troszkę uelastycznić bo mam wrażenie takiej dziury mocy np. przy ruszaniu.
Nie zależy mi kompletnie na max osiągach lub super wykresach z hamowni. Z tego co pooglądałem w necie i poczytałem tu na forum to prostym manewrem wydaje się wgranie oryginalnej fordowskiej mapy na 163 KM. Powinno się poprawić.
I tu pytanie: cała procedura wygląda dość prosto z wykorzystaniem FORscan i adaptera. Forscana mam (z licencją rozszerzoną), adapter też ale nie wiem czy dobry. Kiedyś kupiłem takiego cudaka: ELM327 BT OBD2 ELM 327 Bluetooth MICRO PL. Na teraz umiem się połączyć , skasować błędy, posprawdzać to i owo.
Czy taki zestaw wystarczy do zmiany mapy i jakie jest ryzyko, że taki nie-fachowiec jak ja może coś sknocić?
|