Temat: [Mondeo 2014- ] Działanie Start-Stop ASS
View Single Post
Stary 16-09-2021, 08:24   #440
wlkp
ford::average

Imię: maniek
Model: MONDEO MK5 TITANIUM
Silnik: 2,0
Rocznik: 2016 / SYNC 3
Domyślnie Odp: Nieaktywny start-stop, ręczny sam się nie zaciąga

Cytat:
Napisał pabloj_21 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzień dobry,
Od miesiąca jeżdżę mondeo 2016 r. 2.0 tdci.

System start-stop - mimo iż go ręcznie nie wyłączam to nie zdarzyło mi się nigdy żeby zadziałał. Na zegarach wyświetla się symbol przekreślonego A. Czy to usterka czy może poprzedni użytkownik wyłączył system automatycznego start-stop?

Z góry dziękuję za odpowiedzi, rady.
Pozdrawiam
Paweł
Sprawdź miernikiem naładowanie akumulatora ,jeśli będzie niedoładowany start-stop nie zadziała i wtedy pokazuje na desce szare A przekreślone w kółku zdaje się ,jeśli zadziała jest w kolorze zielonym .Sam mam MK5 2016 ,mało auto jeździ i często akumulator niedoładowany .Raz na tydzień podpinam ładowarkę aby podładować ,ale coś czuję że na zimę trzeba będzie nowy .Teraz w weekend byłem nad morzem więc trochę się podładował ,na długo starczy nie wiem ,obecnie pokazuje 12,31 v to i tak chyba mało i start-stop działa obecnie ,choć i tak wyłączam go z guzika w mieście .Oglądałem jakiś czas temu filmik na ten temat i padło tam stwierdzenie że jeśli start-stop jest stale wyłączony w Mondeo to ładowanie jest dużo słabsze ,więc lepiej nie wyłączać tym bardziej jak krótkie trasy się robi ,ile w tym prawdy nie wiem . Więc jak w trasie mam wyłączone ,a załączam tylko w mieście aby nie gasł bo mnie to irytuje .

A tak z ciekawości jak u was wygląda poziom naładowania akumulatora ,ile wynosi .Czy np.12.1 V jest akceptowalne ,pytam bo jestem ciekaw ile musi minimalnie być naładowany aby odpalił .

Ostatnio edytowane przez wlkp ; 16-09-2021 o 08:35
wlkp jest offline   Odpowiedź z Cytatem