Temat: [Mondeo 2007-2014] Bardzo częste wypalanie filtra DPF
View Single Post
Stary 18-09-2021, 21:20   #618
Krzychu-Biegan
ford::amateur

Imię: Krzysztof
Model: Ford S-max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Bardzo częste wypalanie filtra DPF

Witam,
mam podobny problem a mianowicie posiadam Auto Ford B-max 1.5 TDCi wywala błędy typu przeładowana turbosprężarka oraz zbyt niska wartość doładowania tubo
Wymieniłem zawór podciśnienie od turbo i to samo .
Jednak za każdym razem jak był ten błąd i oczywiście usterka silnika i tryb awaryjny to wentylator pracował na drugim biegu jak by chciał wypalać filtr lub ja by był trybie wypalania. Wiec dziś podłączyłem kompa i chciałem go wypalić z kompa i tu kicha po upływie 20min podczas procesu wypalania wystąpił błąd
proces wypalania został przerwany i coś w stylu "filtr za bardzo zanieczyszczony brak możliwości wypalenia "
Mhmm zaciekawiło mnie to po podczas wypalania praktycznie zero dymu w dodatku auto ma moc fajnie się zbiera
w dodatku dziwne jest to dla mnie bo sprawdziłem czujniki od dfp i jeden ma wartości na biegu jałowy koło 0,2 - 0,5 ciśnienia i rośnie podczas zwiększenia obrotów a drugi cały czas pokazuje 0,0 obojętnie jakie silnik posiada obroty .
Czyli coś chyba z tym drugim czujnikiem ale jak oglądam DPF to tylko jeden wężyk od niego wychodzi to jakiegoś czujnika .
Gdzie jest drugi czujnik? Bo rozumiem z tych dwóch czujników komp odczytuje że filtr jest zapchany
Bardzo pomoc
Krzychu-Biegan jest offline   Odpowiedź z Cytatem