Odp: Działanie Start-Stop ASS
Oryginalny od nowości wytrzymał 5lat ale mam pytanie dlaczego eksperci od akumulatorów mówią że przy napięciu 12,5 v trzeba naładować akumulator więc co mam co wrócę o domu podpinać ładowarkę i go ładować bo napięcie spoczynkowe przy ustawieniach 80% gdy wrócę z wyjazdu wynosi 12,5v do 12,6v chyba jest coś nie halo zostawię na razie 95% i zobaczę wczoraj jak wróciłem to było 12,88v dziś po 24 godzinach jest 12,73v.
Bump: Skoro porządnie naładowany akumulator skraca jego życie to dlaczego w samochodach bez BMS jego życie jest o kilka lat dłuższe choć jest ładowany ciągle napięciem 14,4v. Wolę już podnieść procent ładowania do 95 niż jak inni wyłączyć BMS programowo na stałe.
Bump: Stałe niedoładowanie akumulatora samochodowego bardzo mocno skraca jego życie. Głębokie rozładowanie może doprowadzić do całkowitego zniszczenia akumulatora.
W nowoczesnych samochodach, które mają bardzo rozbudowane wyposażenie elektroniczne, słabo naładowany akumulator jest źródłem szeregu problemów technicznych. Na przykład na ekranie komputera pokładowego mogą wyświetlać się błędy o problemach z układem SRS (poduszki powietrzne itd.).
Dlatego warto co pewien czas doładować akumulator samochodowy. To zdecydowanie przedłuża życie akumulatora, a także sprawia, że można bez problemu korzystać z samochodu. I z tym się zgadzam a nie że naładowany akumulator to problem z jego żywotnością
Bump: Dodam jeszcze że mi nie chodzi o wydłużenie żywotności akumulatora tylko o to żeby dało się korzystać z samochodu i jego wyposażenia w pełni a nie gdy potrzebuję grzać przednią szybę to pisze mi niski stan naładowania aku, chcę słuchać radia gdy go myję mogę tylko chwilę i znowu wyłączenie i niski stan aku mało tego jeszcze to jakieś dziwne komunikaty kontrolki nie wiadomo z czego a tu tylko akumulator ma niskie napięcie bo jest niedoładowany. Nie wiem czy to nie jest celowe, jeździ człowieku i płać za wymianę dobrego ale niedoładowanego aku na nowy
Ostatnio edytowane przez Gesso ; 18-09-2021 o 23:51
|