View Single Post
Stary 22-09-2021, 16:03   #1
Tomas123
ford::average

Model: Mondeo MK2 MK3 MK4 obecnie Kuga MK2 Titanium
Silnik: 2.0 PB, 2.0 TDDI, teraz 2.0 TDCI
Rocznik: 2013
Domyślnie Wibracje, drgania w kabinie, na kierownicy - nie zawsze?

Witam posiadam Forda Kuge MK2 2013r 2.0 TDCI 140KM 4x4 - na przełomie lipca/sierpnia pojawiła się u mnie następująca przypadłość, na biegu jałowym podczas postoju kiedy dodawałem gazu, przy obrotach ok 2000 auto wpadało w dziwne wibracje, które było czuć na desce rozdzielczej, byłem u kilku mechaników i pierwsze co to podejrzenia padły na dwumase??? Niestety żadnych innych objawów nie było, autko idealnie odpala, nic się nie tłucze, żadnych drgań, stuków podczas odpalania i gaszenia silnika itp.

W/w objaw występował również podczas jazdy autem, właśnie przy granicy 2000 obrotów - ku mojemu zaskoczeniu po kilku dniach samoistnie wszystko ustąpiło. Niestety nie trwało to długo bo od początku tego tygodnia znowu mam to samo - drgania przy 2000 obrotów i dodatkowo na biegu jałowym czuć wibrację na kierownicy z różnym nasileniem (raz czuć, a czasami po przejechaniu praktycznie w ogóle) lewarek skrzyni biegów - brak wibracji..

Poduszki były sprawdzane ale niestety bez rozbierania, brak oznak zużycia, miałem Mondeo MK4 i wiem, że tam jakość poduch dawała wiele do życzenia, bo je wymieniałem przy podobnych objawach. W pon jadę na kolejne sprawdzanie auta, czy macie może jakieś pomysły ???

Dodatkowo po dłuższym postoju mam problem aby wbić wsteczny, muszę załączyć inny bieg, a potem wsteczny wskakuje bez problemu, a tak to jest jakby opór - tylko po dłuższym postoju np. po nocy. Z jedynką też czasami mam problemy aby ją wbić ale to akurat wiem, że to częsta przypadłość fordów.

Tak to silnik pracuje równo, przebieg jaki mam to ok 210tyś.

Proszę o poradę, sugestie - dziękuje i pozdrawiam
Tomas123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem