Temat: [Focus 2014-2018] Wymiana kompletnego silnika 1,5 ecoboost
View Single Post
Stary 24-09-2021, 12:11   #182
zielak90
ford::amateur

Imię: Tomasz
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 Zetec
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Wymiana kompletnego silnika 1,5 ecoboost

Wątek obszerny, przeczytałem całość.

Zastanawia mnie jedna rzecz - większość tutaj obecnych jako wstępną przyczynę awarii silnika podaje ubytek płynu chłodniczego (dziura w przewodzie, brak czujnika poziomu płynu chłodniczego) - tak mogło być.

A ja zapytam - co ze wskaźnikiem temperatury cieczy chłodzącej?

Żeby zagotować silnik trzeba w ogóle nie zerkać na zegary.
Ubytek płynu chłodniczego w stopniu takim, że zbiorniczek wyrównawczy jest pusty, jednak nadal jest go sporo w układzie już powoduje anomalie temperaturowe - skoki temperatury na postoju, skoki temperatury przy wyższych prędkościach.

Według mnie tylko i wyłącznie nagła utrata całego płynu lub jego większości spowoduje nagły wzrost temperatury silnika do jego wartości granicznej - nie wiem jak to jest w MK3, ale wydaje mi się, że oprócz wskazówki na czerwonym polu wyskoczyłby jakiś dodatkowy komunikat...
Przy takiej sytuacji zatrzymujemy samochód i sprawdzamy co się dzieje - przecież przy chwilowym skoku na 120st C silnika nie zagotujemy.

Nie ma informacji od autora odnośnie ekspertyzy stanu silnika, ja jednak podejrzewam, że była to awaria czujnika temperatury, który spowodował błąd w sterowniku, przez co nie można było odpalić samochodu ponownie.
Silnik pewnie w ogóle się nie zagotował i nic mu nie jest, a ekipa z ASO zdiagnozowała go z przeznaczeniem na śmietnik...
zielak90 jest offline   Odpowiedź z Cytatem