View Single Post
Stary 25-09-2021, 21:21   #16
Slawko
ford::professional

Imię: Sławek
Model: Focus 3 kombi
Silnik: 1.6 TDCi DV6C
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Charakterystyka przekładni kierowniczej wspomaganej elektrycznie

Cytat:
Napisał Slawko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy te funkcje znajdę w forscanie na komputer?
sam sobie odpowiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tak, są i nawet je wykonałem. Co to dało? No cóż, zacznę od cytatu
Cytat:
Napisał Slawko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem jak w innych autach z takim wspomaganiem ale wydaje mi się że w moim jest coś nie tak. Vzy stoję w miejscu czy jadę 140km/h siła wspomagania jest jednakowa czyli silna. Strach jechać. Deliikatne dotknięcie i auto lata jak głupie w lewo i prawo. Trzeba silnie trzymać kierownicę aby jechał w miarę prosto.
Po wykonaniu tej kalibracji wszystko ustąpiło i tego nie ma. Siła wspomagania jest zupełnie inna, zależy od kąta skrętu i w miarę zwiększania go maleje. Dodatkowo wspomaganie samo dąży do wyprostowania toru jazdy czego wcześniej w ogóle nie było.
W każdym razie teraz mam tak jak powinno być.

I jeszcze jedno, po wykonaniu tych resetowan i zerowania trzeba zainicjować moduł ABS bo wywala jego błędy.
@Blue66 , nie powinno nic stukać.
Jeśli Ci stuka to sprawdź wszystko inne a przekładnie zostaw na koniec.
Jak chcesz sprawdzić czy to na pewno ona, to najpierw rozepnij oba drążki kierownicze od zwrotnic. Wtedy wyeliminujesz cały układ zawieszenia. Może też stukać na mocowaniu.
Slawko jest offline   Odpowiedź z Cytatem