Zmiana jednostki mile na km
Witam, Ostatnio zakupiłem licznik do FF (z dużym wyświetlaczem).
Na razie go nie programowałem tylko sprawdziłem czy działa układ ESP z którym miałem problem od roku i wada tkwiła w liczniku.
Wszystko działa elegancko tylko gdzie można przestawić żeby całkowity przebieg wyświetlał się w KM a nie w milach ?
Licznik posiada J. Polski, przebieg tak zwany dzienny jest pokazywany w KM.
Inne funkcje typu : spalanie, śr. zużycie, spalanie chwilowe i pozostały dystans są pokazywane już w KM lub KM/h
W elm nie widziałem nigdzie takiej opcji
Nie przeszkadza mi to jakoś szczególnie ale jeśli jest prosty sposób na przestawienie to czemu nie.
I jeszcze pytanko co do tarcz licznika. Wymiana wydaje się prosta dawcą będzie mój stary licznik ale obawiam się o wskazówki licznika.
Nie za bardzo wiem jak je ustawić żeby pokazywały 0.
W starym liczniku miałem cofnięty obrotomierz i próbowałem go ustawić czyli wyciągnąłem wskaźnik i przestawiłem go na 0 i był wyczuwalny lekki opór przy delikatnym cofaniem do tyłu.
Po złożeniu wszystkiego i próbnym odpaleniu znowu wskazówka opadła. Zrobiłem 2 podejścia ale nie przyniosło to efektów, finalnie skończyło się tak że mechanik to poprawił przy okazji wymiany oleju i problem nie wystąpił.
W liczniku np. od audi cofało się wskaźnikiem w kierunku przeciwnym do ruchów wskazówek zegara aż napotkało się opór i odpalało się program testowy który pokazywał wartości 100km i 3000 obrotów i robiło się korekty, a w fordzie to nie wiem.
|