View Single Post
Stary 30-09-2021, 08:47   #145
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Ucieka (częściowo) płyn chłodniczy ze zbiorniczka wyrównawczego

min \ max to pewnie 300 ml na 7 tys km

czyli na 70 000 km zejdzie Ci 3 litry

dużo za dużo. dobrze pooglądaj węże, czy nie ma czerwonego i białego nalotu na nich. odkręć zbiorniczek czy nie jest pęknięty pod spodem ( potrafi się sączyć tylko na gorącym jak jest ciśnienie )

jeśli przebadasz auto od a do z i nie znajdziesz wycieku, no to płyn jest spalany, narazie w ilościach że tego nie widzisz

ja bym jeździł, jak się coś ma stać to się stanie, przeca nie będziesz rozbierał silnika. ale tak - nie jest to normalne.

ps. dla przykładu powiem, że mi w mk1 od 8 lat użytkowania ubyło w tym roku płynu do minimum, nawet ze 2 mm poniżej minimum.
co zrobiłem ? no na pewno nie klepałem się po plecach jak forum. mówie, albo wyciek albo pewnie upg w pi...du

obejrzałem dokładnie węże, sucho, wszystko sucho. ale coś mnie tknęło i odkręciłem zbiorniczek. a tam pod zbiorniczkiem kupę proszku białego, nalotu na ramie i na na zbiorniczku. okazało się, że zbiorniczek po tylu latach pękł pod spodem ale ciekło tylko pod ciśnieniem.

za 50 zł wymieniłem zbiorniczek na torpana, zalałem do max i tak mam do dziś. także nie dolewamy płynu tylko szukamy usterki.

Ostatnio edytowane przez Fulara ; 30-09-2021 o 09:08
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem