Odp: Ucieka (częściowo) płyn chłodniczy ze zbiorniczka wyrównawczego
min \ max to pewnie 300 ml na 7 tys km
czyli na 70 000 km zejdzie Ci 3 litry
dużo za dużo. dobrze pooglądaj węże, czy nie ma czerwonego i białego nalotu na nich. odkręć zbiorniczek czy nie jest pęknięty pod spodem ( potrafi się sączyć tylko na gorącym jak jest ciśnienie )
jeśli przebadasz auto od a do z i nie znajdziesz wycieku, no to płyn jest spalany, narazie w ilościach że tego nie widzisz
ja bym jeździł, jak się coś ma stać to się stanie, przeca nie będziesz rozbierał silnika. ale tak - nie jest to normalne.
ps. dla przykładu powiem, że mi w mk1 od 8 lat użytkowania ubyło w tym roku płynu do minimum, nawet ze 2 mm poniżej minimum.
co zrobiłem ? no na pewno nie klepałem się po plecach jak forum. mówie, albo wyciek albo pewnie upg w pi...du
obejrzałem dokładnie węże, sucho, wszystko sucho. ale coś mnie tknęło i odkręciłem zbiorniczek. a tam pod zbiorniczkiem kupę proszku białego, nalotu na ramie i na na zbiorniczku. okazało się, że zbiorniczek po tylu latach pękł pod spodem ale ciekło tylko pod ciśnieniem.
za 50 zł wymieniłem zbiorniczek na torpana, zalałem do max i tak mam do dziś. także nie dolewamy płynu tylko szukamy usterki.
Ostatnio edytowane przez Fulara ; 30-09-2021 o 09:08
|