Temat: [Focus 2011-2014] Demolka silnika 1.0 po 150 kkm
View Single Post
Stary 30-09-2021, 12:20   #25
Vortac
ford::average

Imię: Krzysztof
Model: Ford Grand C-Max Titanium
Silnik: 1.0 EcoBoost 125KM
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Demolka silnika 1.0 po 150 tkm

To prawda ten silnik wymaga specjalnej troski. Nalatałem w sumie 201000 km. Codziennie sprawdzam stan oleju i płynu. Rozrząd zmieniałem po 160 tys i przestrzegam żeby zrobić to wcześniej. Olej na gwarancji zmieniany na zalecany co 20k km. Po gwarancji co 10k km na Motul zgodny ze specyfikacją. Problemy z paskiem pojawiły się i były łatwe do wyłapania. Kontrolka oleju po odpaleniu świeciła około 10-12 s. Słychać było również przez chwilę szum koło rozrządu. Diagnoza po zdjęciu miski jak u kolegi. Zapchany smok resztkami łuszczącego się paska. Zęby mocne i stabilne. Naprawa na częściach oryginalnych w niezależnym serwisie prawie 4k PLN.
Wspominane rurki należy sprawdzać bo najpierw się pocą koło trójnika. Robić to ostrożnie bo lubią się ukruszyć. Obecnie jeżdżę już na trzeciej. Zbiorniczek wyrównawczy trzeba również obejrzeć bo po takim czasie pojawiają się mikropęknięcia.
Ostatnio miałem dziwną sytuację. Po trasie 200km poziom oleju spadł do poziomu 1/2 stanu między znacznikami. Dolałem olej (pierwszy raz) do max. Następnego dnia pojechałem do serwisu. Znaleźli trochę oleju w rurze do intercoolera. Potwierdzili poziom max. Po powrocie z serwisu i odczekaniu około 2h sprawdziłem poziom i nie wierzę. To co dolałem dzień wcześniej pojawiło się powyżej max. I nadal się ten stan utrzymuje. Zjawiska nie rozumiem.
Vortac jest offline   Odpowiedź z Cytatem