EGR - nic nie robiłem
Przepływkę przeczyściłem jest sprawna
Sprawdzę jeszcze przewody (mają tendencję do pękania )przy intercooler i czujnik Map (często jest zasyfiony , i wiązkę czy wysyła sygnał)
Jak by pompa lub wtrysk niedomagały nie miałoby to nic wspólnego z temperaturą , zakłócenia pracy silnika przez pompę lub wtryski występowały od początku.
Ale za uwagi dziękuję i biorę to pod uwagę , wymiana pompy przy jakimś niedomaganiu gdy silnik osiągnie temperaturę 80 -85 stopni C to ogromny koszt
Jeśli chodzi o przekaźnik to czy on przestaje działać poprawnie w momencie osiągnięcia temperatury silnika , ogólnie wiadomo że silniki takie jak w moim Mondeo są i tak niedogrzane
Ale biorę go pod uwagę do wymiany.
Ciekawy filmik znalazłem do TDCI ale po części czujniki są takie same jak w TDDI chodzi o jedyny sygnał temperatury do komputera o dawce paliwa przy rozgrzanym silniku jest jakieś ''niedomaganie''
https://www.youtube.com/watch?v=oV8I...hannel=PanSzef
03.10.2021 Dzisiaj wyczyściłem czujnik MAP na intercoolerze i kolektor , czujnik zasyfiony kolektor mokry na ściankach lecz powiedziałbym że czysty.
Przy okazji wymieniłem uszczelki przy wtryskach (zdjęcie)
Muszę się umówić z jakimś warsztatem na komputer. Nie wiem co pokaże bo nic mi nie wyskakuje żadna sprężynka ani inna informacja że coś jest nie tak nawet w momencie braku mocy na ciepłym silniku.
Czy ktoś może pomoc w tym temacie , jakieś podpowiedzi co można jeszcze sprawdzić .
Gdzie można kupić nowy przekaźnik który znajduje się pod akumulatorem nr. V23136-J4-X43