Temat: [Focus 2011-2014] Wymiana wtryskiwacza 1.6 tdci
View Single Post
Stary 05-10-2021, 11:16   #160
bombello
ford::beginner

Imię: Krzysztof
Model: Galaxy
Silnik: 2.0 tdci 140 KM DW10C
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Wymiana wtryskiwacza 1.6 tdci

Witam. Podepnę się pod temat. Około 4 lata temu zakupiłem mojego galaxy, i zrobiłem mały tuning u kolegi z forum. Zaczął się problem z wchodzeniem w tryb serwisowy po mocniejszym depnięciu. Podjechałem do serwisu, podpięli pod kompa, posprawdzali, błąd P0093 i P0094 i zaczęli wróżyć- najpierw zmienimy filtr paliwa, potem czujnik ciśnienia- koszt 2500. Jak to nie pomoże to sprawdzimy wtryski, a jak nie to, to wtedy pompa. Zamknąłem drzwi i wyszedłem. Trochę nauczyłem się z tym jeździć tzn żona. W związku z tym że przyszedł czas na DPF - ponieważ siadła świeca dopalacza. Cała naprawa skończyła się powodzeniem po wymianie świecy, czyszczeniu chemicznym DPF- a, oraz adaptacji w forscanie. Wszystko wróciło do normy, oczywiście do tych pierwszych dwóch błędów. Podwinąłem rękawy i zacząłem od próby przelewowej. Wynik mnie przeraził:
1-45 ml
2-110 ml
3-45 ml
4-45 ml
Najgorsze jest to że próbę robiłem w czasie 2 minut bo brakło mi podziałki. Po pomnożeniu razy dwa daje wyniki 90,220,90,90. Dużo czytałem forum i takich przelewów nikt nie odnotował. Dodam jeszcze że auto za wyjątkiem tego że wchodzi w tryb awaryjny przy mocniejszym depnięciu, ani nie kopci , ani nie ma problemu z paleniem nawet w zimie. Przeciwieństwie do niektórych forumowiczów. Przechodząc do meritum
czy te wtryski są w aż tak złym stanie że tak bardzo przelewają ? czy robić wszystkie czy tylko ten który leje najmocniej? Dlaczego nie kopcił jak u kolegów?
bombello jest offline   Odpowiedź z Cytatem