Temat: [Focus 1998-2004] Szarpanie podczas przyspieszania
View Single Post
Stary 09-10-2021, 20:12   #60
pawel94t
ford::amateur

Imię: Paweł
Model: focus mk1 hatchback
Silnik: 1.4 benzyna
Rocznik: 1998
Domyślnie Odp: Szarpanie podczas przyspieszania

Cytat:
Napisał Adi84r Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odswieze starego kotleta i opisze co u mnie bylo przyczyna takiego szarpania, dlawienia, gasniecia itd. Otoz ja posiadam focusa 1.6 16v kombi. Pompa paliwa znajduje sie w zbiorniku i jest do niej dostep tylko po zdjeciu owego zbiornika. Mechanik wymienil pompe, poniewaz po podlaczeniu zegara cisnienia przed listwe wtryskowa przy dodawaniu gazu cisnienie spadalo i foczka zdychala. Wymiana pompy nie pomogla wiec mechanicy szukali dalej. Wymieniali co sieda, pieniadze szlyjak woda. Az nagle jeden magik zauwazyl peknieta uszczelke a raczej oring wezyka ktory laczy sie z pompa paliwa i doprowadza je do listwy wtryskowej co skutkowalo tym, ze pompa tloczyla paliwo, a to wracalo spowrotwm do zbiornika. Pierwsze co nalezy zrobic to sprawdzic cisnienie przed listwa wtryskowa. Mam nadzieje, ze komus to pomoze. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam, pozwolę sobie odkopać ten temat. Czy ktoś może kojarzy o jakie konkretnie oringi chodziło koledze? One są przy listwie wtryskowej pod maską czy gdzieś w baku przy pompie? Chciałbym to sprawdzić. Mam Focusa 1.4 bez LPG i jak poziom paliwa spada poniżej połowy zaczynają się problemy z odpaleniem, jak spada do 1.4 to już w ogóle cuda się dzieją szarpanie, brak mocy, gaśnięcie. Jak jest powżej połowy zbiornika auto odpala i chodzi jak zegarek.
Do tej pory byłem u mechanika gdzie:
- wymieniłem świece na oryginalne Motorcrafty, kable NGK i filtr paliwa. Cewka dobra, pół roku temu zmieniana. Poza tym przy problemie z cewką szarpanie występowało non stop. Teraz sporadycznie, zwłaszcza na zakrętach. No i tylko przy spadku paliwa poniżej połowy zbiornika.
- Sprawdziłem sobie sam z nudy odmę, wyczyściłem zawód odpowietrzania skrzyni korbowej, silnik krokowy czysty, przepustnica czysta. Filtr powietrza nowy.

Mechanik nic nie znalazł. Według niego wskazania czujnika temperatury i sond lambda ok. Auto posiadam od 2013 i od tego czasu zmieniałem dwa razy pompę. Ostatni raz 4 miesiące temu. Dwa razy wymieniany był sam wkład bez kosza. Jestem więc na 99,9% pewny że problem leży w pompie znajdującej się w zbiorniku paliwa. W sensie albo to wspominane w temacie sitko zapchane, albo coś się urwało w zbiorniku tak jak innemu forumowiczowi kilka postów wcześniej. Zanim jednak kupię pompę pomyślałem, że może warto sprawdzić te oringi. Proszę też o poradę czy pompa Magneti Marelli będzie dobra do mojej Foki 1.4. Czy jest coś jeszcze co mogę podpowiedzieć mechanikowi żeby rzucił okiem na coś w zbiorniku przy wymianie pompy?? W sumie mógłbym zlecić tylko przeczyszczenie sitek w koszu. No ale jak wiadomo dostęp do pompy jest jaki jest w tych autach, więc liczę na to, że wymiana pompy z koszem pomoże bo wszystkie sitka mogące się zapchać i powodować ten problem znajdują się właśnie w nim?

https://allegro.pl/oferta/pompa-pali...kaAt37EALw_wcB

Ostatnio edytowane przez pawel94t ; 09-10-2021 o 20:18
pawel94t jest offline   Odpowiedź z Cytatem