Cytat:
|
Jak znaleźć punkty w Mondeo skoro ich nie widać ? Nie mam kanału by wejść pod auto i tak poszukać.
Czy da się je organoleptycznie wyczuć wkładając dłoń za plastikowy spojler ?
Ew może są konkretne odległości w cm np. od końca spojlera progu.
|
Jeśli pochylisz sie (a najlepiej położysz na ziemi) to zauważysz, że na plastikowych ochronach nadproży, od spodu są wytłoczone trójkąciki wskazujące punkty podparcia - jest to chyba też opisane w instrukcji. Oczywiście nakładki nie moga byc zbytnio zawalone brudem. Daje się też te trójkąty wyczuć pod palcem. W tych miejscach nalezy podnośnikiem podeprzeć rant zgrzewanych blach, które idą na całej dugości nadproży.
Cytat:
|
i drugie pytanie czy mogę użyć podnośnika hydraulicznego, jak tak to w jakich miejscach ? skoro punkt podparcia takiego podnośnika jest płaski, a czytam że gumy które można dokupić zazwyczaj się rozpadają
|
Widziałem że osoby robiły sobie przejściówkę z metalu która nachodzi na rant. W serwisach ogumienia pomagają sobie odpowiedniej szerokości klockiem drewnianym. Mam podnośnik hydrauliczny i problemem nie jest rozpadająca się guma (zawsze można ją przeciez wymienić). Problem w tym, że te wszystkie żabki maja małe średnice talerzyków które powoduja słabe podparcie i wygięcie rantów. Dlatego producent wymaga min. bodajże 8 cm podparcia. Tak ma podnośnik w bagazniku i od biedy można z niego korzystać - tyle tylko że człowiek się troche nakręci