Odp: Użytkowanie nowego silnika ecoblue i opinie
Mam kilkanaście sztuk z tym silnikiem, i chyba jako nieliczny mogę Ci napisać prawdę o tym aucie a nie bajki , że ktoś coś słyszał.
Najstarsze trzy mają ponad 400 tys, km i są z 2017 roku, a najnowszy 10 tys. km. faktycznie jedną z bolączek tego silnika są lub były wadliwe wtryskiwacze, które u mnie w niektórych wytrzymały 160 tys. km w innych po 250/300 tys. km, nie ma reguły.
W większości wymieniałem na gwarancji, a jak po gwarancji to wymieniałem w Fordzie i znów mam 2 lata gwarancji.
Auta w ciężkich zabudowach : kontener /winda, silniki 170 i 185 KM.
Oleje zmieniam w starszych co 30/35 tys km w tych nowszych co 35/40 tys km.
Rozrząd wymieniam co 220/240 tys km( była akcja serwisowa na rozrząd, ale nie na wszystkie auta).
Awarie to w jednym padł mi silnik przy 360 tys. km (zatarł się) oraz w jednym turbosprężarka. Więc uważam ten sinik, za bardzo udany w porównaniu z poprzednikiem, gdzie wypalały się tłoki oraz padały pompy oleju. Dodam, że w ciężarówkach wymieniam olej co 100 tys km zgodnie z planem i robią po 1,5 mln km silniki. Moi kierowcy jeżdżą z prędkościami średnimi po 105/110 km. Jakieś pojedyncze inne usterki niewielkie chyba były bo nawet nie pamiętam. Jak masz więcej pytań pisz, chętnie odpowiem
|