Odp: 1.6 Ecoboost - ubytki płynu chłodzącego
Witam,
w moim focusie z tym silnikiem jest ta sama sytuacja. Auto musiało mieć akcję serwisową, bo ma czujnik poziomu płynu chłodniczego.
Kupiłem go w maju, 150k na liczniku, miałem wyciąg z aso, nic nie dymił itp., od początku ubywało troszeczkę tego płynu, ale myślałem że przez upały, że być może też mały wyciek.
We wrześniu miałem zaplanowaną wymianę rozrządu i oleju i powiedziałem w warsztacie żeby mi to sprawdzili w pierwszej kolejności. No i sprawdzili, że nigdzie wycieku żadnego nie ma i wymienili rozrząd, filtry, olej, powiedzieli tylko żeby obserwować czy na nowej pompie wody będzie lepiej.
Problem w tym, że nie sprawdzili właśnie czy to nie jest problem z głowicą, teraz wydaje mi się, że bierze więcej tego płynu, pojechałem na test CO2 i wykazało jego obecność.
Ktoś pisał tutaj, że możliwe, że to nie tylko uszczelka, ale i głowica może mieć mikropęknięcia. Czy w tym przypadku głowica byłaby do wymiany? Czy mimo, że mam świeży rozrząd to i tak musiałbym wymienić pasek?
W warsztacie powiedzieli, że jeśli sama uszczelka to koszt ok. 3-4 tys. zł. No, ale jeśli nie tylko to?
Jeśli Ford wymieniał też głowice przy akcji serwisowej z układem chłodzenia, to być może problem jest wynikiem tego, że przez te wszystkie lata do akcji jeździł on z wadliwym tym układem...
Co byście doradzili w tej sytuacji?
|