View Single Post
Stary 19-10-2021, 14:06   #21
Wotta
ford::average

Imię: Dariusz
Model: Ford Edge
Silnik: 2,0
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Wymiana świec zapłonowych w ecoboost 2.0 w 2019+

W moim samochodzie jak go kupiłem olej był czarny dosłownie, a miał 23tys przejechane. Czyli jakiś cymbał wlał zużyty kompletnie olej. I miej tu zaufanie do sprzedawcy. Sprawdzić bagnetem też nie można, bo go nie ma. Już w trakcie testów przed zakupem zauważyłem szarpanie, ale to mi nie przeszkodziło w kupieniu samochodu.
Miałem Dodge Grand Caravana 2002 i szarpanie skrzyni było od 0 do 450tys.km. Bez zmian.
W Edge'u wymieniłem olej spuszczając tylko to co zleciało po odkręceniu korka, czyli 4,5l., po 1000km jeszcze raz, po kolejnym 1000 km jeszcze raz., czyli matematycznie ze starego oleju zostało ok.15%.
Niewielka ale wyczuwalna poprawa zwłaszcza przy przyśpieszaniu. Skrzynia szybciej zaskakuje. Małe poszarpywania przy zwalnianiu, dojeździe np. do świateł.
Reasumując, u mnie wymiana oleju w skrzyni nieco poprawiła, ale to nie rewolucja.
Na zagranicznych forach Forda to znany problem.
Jedyne skrzynie w samochodach, którymi jeździłem i nie miałem zastrzeżeń to stare GM 5 speed.
Zresztą te skrzynie 8 biegowe Forda pochodzą od 9 biegowych Hydra Matic GM, które mają mniej problemów.
Wotta jest offline   Odpowiedź z Cytatem