Temat: [Mondeo 2007-2014] 1.6 Ecoboost - ubytki płynu chłodzącego
View Single Post
Stary 21-10-2021, 13:31   #63
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Odp: 1.6 Ecoboost - ubytki płynu chłodzącego

Cytat:
Napisał persil_ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a jak wygląda sytuacja od strony prawnej? jeśli mam fakturę na zakup auta, w ten sam dzień przeszedł on bez problemu przegląd techniczny na stacji... to jest jakaś rękojmia sprzedającego na ukryte wady techniczne, czy można tylko pomarzyć?
Najlepiej próbować przede wszystkim dogadać się ze sprzedającym o obnizenie ceny na naprawę lub też partycypowanie w jej kosztach. Kupowałeś od handlarza/komisu czy po prostu poleasingowy od przedsiębiorcy? Oczywiście masz prawo dochodzić wymiany/naprawy silnika w sądzie ale to ciężka droga i rezultat nie pewny a koszta procesowe mogą być duże. Tak jak kolega wyżej napisał mieści się to w zakresie wady ukrytej niemniej jednak sprzedający miał prawo o niej nie wiedzieć a tym bardziej ciężko udowodnić, że celowo ją zataił. Jakby silnik był zalany jakimś motodoktorem albo układ chłodniczy jakimś szuwaksem na sztukę to wtedy zdecydowanie większa szansa wygranej. Silnik w końcu jest teraz częścią wymienną, praktycznie eksploatacyjną (przynajmniej producenci do tego dążą) i zużywającą się.

Cytat:
Napisał persil_ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No to teraz już nie wiem, czy dać do rozbiórki silnik i ew. wymieniać uszczelkę i tuleje, czy od razu myśleć o silniku...
Jak duże masz tam ubytki? Jeżeli w układzie chłodzenia nie pojawia się zbyt duże ciśnienie, silnik nie przegrzewa się, nie dymi, płyn nie pojawia się w oleju i vice versa to ja bym jeździł obserowował na bieżąco. U mnie drobne ubytki w płynie zdarzaja się przez ponad 60tys.km i jeździ nic się nie zmieniło (gdzieś z pół litra-litr na 10tys.km). Chociaż test CO2 przeszedł negatywnie. Najlepiej powtórzyć jeszcze test w innym miejscu, skoro ci gadali o uszczelce pod głowicą w 1.6eb to raczej za dobrze się nie znają (bo pierwsze co idzie zawsze to tuleje).
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem