Odp: Opinie o 2.0 EcoBlue 190 KM, A8, AWD
Mam Mondeo A8 190 bez AWD i Adblue starcza mi na 8500-9000 km i jest to zawsze zgodne ze wskazaniami na zegarach (jazda głównie po mieście - 80%). Jeżeli chodzi o DPF - miałem poprzednio Mondeo MK4 z 2009 roku, które również 80% przebiegu pokonało w mieście i przez 11 lat nie miałem żadnych problemów z filtrem. Jest jedna zasada - jeżeli zaczęło się wypalanie, daj mu skończyć (widać po spalaniu na postoju - 1,4 l/h).
Jeśli chodzi o skrzynię A8 to są bardzo różne opinie, można wywnioskować, że każdy egzemplarz zachowuje się zupełnie inaczej. Porównywałem moje auto z ZF w BMW i z DCT w nowej Pumie - skrzynia (tzn. mój egzemplarz) bardzo szybko reaguje na kickdown, czasami nawet za bardzo się wyrywa do redukcji. Bardzo często niepotrzebnie piłuje wysokie obroty i za bardzo miesza biegami, przez co zdarzają się szarpnięcia, ale nie powiedziałbym o niej, że jest wolna. Zmiana biegów jest bardzo szybka, ale czasami za długo myśli kiedy to ma nastąpić i jak komputer zamuli to szarpnie, bo chce zmienić bieg najszybciej jak się technicznie da. Porównując wyprzedzanie w Mondeo i w Pumie to sorry, ale w tym nowym DCT na redukcję czeka się meeega długo w porównaniu z moim A8. W Mondeo nawet delikatne wciśnięcie gazu powoduje natychmiastową redukcję (czasami aż za bardzo). ZF w BMW z kolei wygrywa płynnością od startu i delikatnością zmiany biegów.
Jeżeli chodzi o ewidentne wady skrzyni - brak autohold i bardzo mała różnica przełożeń pierwszego i drugiego biegu. Z tego powodu program często wymusza na skrzyni omijanie dwójki (w zależności od stylu jazdy) albo wrzucanie jej na sekundę i między pierwszym, drugim i trzecim biegiem zdarzają się szarpnięcia/niezdecydowania. Trzeba bardzo dobrze wyczuć samochód przy ruszaniu (tryby "dziad" i "ogień" są perfekcyjne, gorzej z takim pośrednim, dynamicznym jeżdżeniem), ale na DCT bym w życiu nie zamienił, bo A8 świetnie omija biegi przy wyprzedzaniu i na trasie ogólnie radośnie reaguje na buta. Ecoblue bardzo elastyczny, bez porównania do mojego starego TDCi.
|