View Single Post
Stary 25-10-2021, 18:38   #8132
mastodont
ford::amateur

Model: MK4
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

no byłem... widziałem... pojeździłem trochę
Podsumowanie.... abstra***ąc od trumnowatości niemieckiej marki (mnie w sumie nie przeszkadza).

ZAWIESZENIE
Superb zawieszenie przodu dziwne jakieś za miękkie albo za słabe na tę masę co tam z przodu dźwiga i mam wrażenie że w zakrętach przysiada trochę - stąd jej nerwowość w zakrętach. Nie jest tak precyzyjne jak w Pasku B8 i daleko mu do MK5. MK5 pozostaje jako tako wygodne ale czuć regres do MK4.

Silniki
Zdecydwowanie tu jest różnica albo przynajmniej po tych sztukach co jeździłem. Mk5 jest klasycznie leniwe na niskich obrotach ale za to ma zapas mocy na wyższych obrotach. Pasek odwrotnie - dynamiczny do 150/h a powyżej 150 koni umiera a nie przyspiesza... Nie ma dyunamiki przyspieszania powyżej 150 którą ma mondziak. (skody nie udało mi sie przegonić). Gdybym miał jeździć podmiejskimi drogami to pasek git. Na drogach ekspresowych słabo bo Pasek nie będzie mieć przyspieszenia w przedziale 150-170. Są Paski jeszcze 190 km ale za daleko ode mnie i trzeba by się bujać przez kraj (chwilowo juz się najeździłem z ****ianym wynikiem więc mi się nie chce).
[dajcie znać czy 190 KM w Pasku daje radę]

Jakość wnętrza..
Niemiecka precyzja w niemieckich autkach, Plastiki wszystkie równo spasowane ale głośno. Ale nie ma co bajek opowiadać widziałem paska który przy przebiegu 140 miał tak sfatygowane elementy drzwi (te z tworzywa), że drzwi skrzypiały przy zamykaniu jak stara szafa i nie to że obcierały ale aż przeskakiwały... Mondek no cóż jakość pozostawia nieco do życzenia ale jest ciszej. W oglądanych egzemplarzach nie skrzypiały drzwi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Bagażniki podobne, nie ma sensu bić się o centymetry. Ruda zżera je wszystkie w podobnym zakresie.

Teraz muszę zrobić rachunek sumienia i zastanowić się co jest lepsze. Mondek vs Passat. Superb odpadł bo niczym się nie wyróżnia ... chyba tylko ceną ale to wynik estetyki zewnętrznej i marketingu. Mimo wszystko skłaniam się ku Mondkowi chyba ale muszę to jeszcze przekminić. Trochę mi Radio w mondeuszu nie leży ale jak się włączy na stałę tryb noc to znacznie lepiej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez mastodont ; 25-10-2021 o 18:40
mastodont jest offline   Odpowiedź z Cytatem