Temat: [S-MAX 2015- ] Opinie o 2.0 EcoBlue 190 KM, A8, AWD
View Single Post
Stary 27-10-2021, 13:25   #32
kosmik.ajdzi
ford::beginner

Model: Mondeo Vignale MK5FL
Silnik: 2.0 Ecoblue 190 A8
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Opinie o 2.0 EcoBlue 190 KM, A8, AWD

Cytat:
Napisał michalmat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja mam porównanie tylko do DSG, dlatego mam wrażenie że jest wolna. Chodzi mi właśnie o ten czas dla komputera, który bieg wybrać, czasem nawet przy kopnięciu w gaz potrzebuje 2 sekund żeby zrobić kickdown, dzieje się to przeważnie w momencie w którym przed sekundą wrzuciła wyższy bieg, dlatego też napisałem że wyprzedzanie bez trybu "S" jest czasem uciążliwe.
A nie masz wrażenia, że zmiany biegów w DSG (albo innej dwusprzęgłowej) są super szybkie tylko w sytuacji, gdy są zmieniane sekwencyjnie? Moim zdaniem właśnie tak jest - ekstra szybko ruszają ze świateł i brawurowo zmieniają biegi do ostatniego, ale gdy jedziemy ze stałą prędkością i chcemy nagle wyprzedzić kickdown jest meega opóźniony. W takiej sytuacji A8 wygrywa, z 8 biegu masz w sekundę 5. Tak jak mówiłem, Puma z DCT rusza od zera zdecydowanie szybciej, ale jak chcesz żeby zredukowała no to jest cienko (wciskasz gaz - 2-3 sekundy - OK, let's go!).
Cytat:
Napisał michalmat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Masz też rację, że skrzynia ma problem przy średnio agresywnej jeździe.
Tak, tak, delikatnie za słabo wciśnięty gaz oznacza płynne, szybkie ruszenie, ale potem jest zawahanie, czy wrzucić dwójkę, czy trójkę. Tak jakby lekko przeciąga obroty na pierwszym biegu żeby podbić je wyżej i zmienić na trójkę, ale przyspieszamy za wolno więc wbija dwójkę i już po sekundzie chce jednak tą trójkę i szarpie. Za mocno wciśnięty gaz to z szarpnięcie przy ruszeniu i potem płynne przejście przez te 3 biegi, ale mamy od razu 100km/h w zabudowanym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja to już mniej więcej opanowałem, kwestia naciskania pedału gazu, ale zdarza się, że czasami szarpnie.

Cytat:
Żeby nie było że tylko pisze o minusach, bardzo pozytywnie zaskoczył mnie w górach. Niestety nie mam łopatek przy kierownicy, ale po wrzuceniu trybu "S" sam dobierał niższe biegi żeby utrzymać prędkość w ryzach.
Kolejnym plusem jest jazda po autostradach, zbicie z 8 na 5/6 bieg przy kickdownie zajmuje ułamki sekund i elastyczność 80-150 też jest zadowalająca.
Dokładnie tak jest.
kosmik.ajdzi jest offline   Odpowiedź z Cytatem