Cytat:
|
Ja mam porównanie tylko do DSG, dlatego mam wrażenie że jest wolna. Chodzi mi właśnie o ten czas dla komputera, który bieg wybrać, czasem nawet przy kopnięciu w gaz potrzebuje 2 sekund żeby zrobić kickdown, dzieje się to przeważnie w momencie w którym przed sekundą wrzuciła wyższy bieg, dlatego też napisałem że wyprzedzanie bez trybu "S" jest czasem uciążliwe.
|
A nie masz wrażenia, że zmiany biegów w DSG (albo innej dwusprzęgłowej) są super szybkie tylko w sytuacji, gdy są zmieniane sekwencyjnie? Moim zdaniem właśnie tak jest - ekstra szybko ruszają ze świateł i brawurowo zmieniają biegi do ostatniego, ale gdy jedziemy ze stałą prędkością i chcemy nagle wyprzedzić kickdown jest meega opóźniony. W takiej sytuacji A8 wygrywa, z 8 biegu masz w sekundę 5. Tak jak mówiłem, Puma z DCT rusza od zera zdecydowanie szybciej, ale jak chcesz żeby zredukowała no to jest cienko (wciskasz gaz - 2-3 sekundy - OK, let's go!).
Cytat:
|
Masz też rację, że skrzynia ma problem przy średnio agresywnej jeździe.
|
Tak, tak, delikatnie za słabo wciśnięty gaz oznacza płynne, szybkie ruszenie, ale potem jest zawahanie, czy wrzucić dwójkę, czy trójkę. Tak jakby lekko przeciąga obroty na pierwszym biegu żeby podbić je wyżej i zmienić na trójkę, ale przyspieszamy za wolno więc wbija dwójkę i już po sekundzie chce jednak tą trójkę i szarpie. Za mocno wciśnięty gaz to z szarpnięcie przy ruszeniu i potem płynne przejście przez te 3 biegi, ale mamy od razu 100km/h w zabudowanym
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja to już mniej więcej opanowałem, kwestia naciskania pedału gazu, ale zdarza się, że czasami szarpnie.
Cytat:
|
Żeby nie było że tylko pisze o minusach, bardzo pozytywnie zaskoczył mnie w górach. Niestety nie mam łopatek przy kierownicy, ale po wrzuceniu trybu "S" sam dobierał niższe biegi żeby utrzymać prędkość w ryzach.
Kolejnym plusem jest jazda po autostradach, zbicie z 8 na 5/6 bieg przy kickdownie zajmuje ułamki sekund i elastyczność 80-150 też jest zadowalająca.
|
Dokładnie tak jest.