View Single Post
Stary 28-10-2021, 18:57   #10
grzegorz__72
ford::beginner

Imię: Grzesiek
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2 TDCI
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Awaria nawiewu, dmucha tylko z tych na poziomie twarzy

Witam
Rozwiązałem problem. Opiszę może komuś się przyda.
Zakupiłem silnik 19E616C wraz z tarczą sterowania klapami na serwisie aukcyjnym (30 zł), aby wiedzieć jak to wygląda i jak się do tego dobrać.
Potrenowałem na sucho w domu demontaż i montaż silnika, lewą rękę z zamkniętymi oczami.
Silnik sterowania klap znajduje się po stronie kierowcy jakieś 30 cm za przyciskiem start/stop.
Otworzyłem osłonę pod kierownicą - tą dużą przed nogami. Zdemontowałem dolną osłonę kolumny kierowniczej. Od strony kolumny kierowniczej jest według mnie najlepszy dostęp.
Wcześniej próbowałem po demontażu SYNC i po demontażu licznika ale z tamtych stron nie ma dostępu.
Zdemontowałem silnik 19E616 (klucz T15) bardzo krótki, ja użyłem samej nasadki na grzechotkę.
Nie odłączając silnika od elektryki zresetowałem moduł FCIM i skasowałem błędy Forscanem.
Silniczek na moje nieszczęście odżył, nie wystarczy więc tylko jego wymiana. Przełączając kierunki nawiewu silnik zmienia położenie.
A więc tak jak zgłaszał forscan usterka mechaniczna.
Zdemontowałem ośkę z zakupionego wcześniej silnika. tą cześć wykorzystałem aby ręcznie sterować klapami. kręcąc tą zębatką naskoczyły mi klapy z powrotem na rowki
w białym kole. Niestety nie mogłem potem trafić wieloklinem właściwego silnika w to koło - nie mogłem znaleźć właściwego kąta obrotu aby trafić. Uruchomiłem więc nawiew, jedną ręką dociskałem niespasowany silnik a drugą zmieniałem na ekranie kierunki nawiewu. w pewnym momencie wieloklin dopasował się i silnik wskoczył na swoje miejsce.
złożyłem w odwrotnej kolejności.
Wszystko działa już tydzień. Czas operacji jakieś 3 godz. z tymi wskazówkami powinien zrobić to w godzinę.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20211028_175929.jpg (88.9 KB, 491 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20211028_175959.jpg (88.9 KB, 412 wyświetleń)
grzegorz__72 jest offline   Odpowiedź z Cytatem