Temat: [Mondeo 2014- ] Modyfikacja fabrycznego audio
View Single Post
Stary 30-10-2021, 18:58   #716
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Modyfikacja fabrycznego audio

Cytat:
Napisał siudek2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Ja również pozwolę sobie na pouczenie, nie prąd a napięcie, jak już mamy trzymać się fachowych terminów.
No to Kolega faktycznie "błysnął"...

Prąd (w domyśle "elektryczny") to zjawisko fizyczne charakteryzujące się napięciem i natężeniem - jednakże w powszechnym użyciu jest zwrot, iż "dostarczany jest prąd" (do instalacji domowej, odbiornika jakiegokolwiek - w tym samochodowego czy w jakim tam jeszcze kontekście). Nie ma w tym stwierdzeniu dokładnie żadnego błędu.

Więc "pouczenie" - "kulą w płot".

BTW - BCM realizuje zabezpieczenia układów przed poborem nadmiernego PRĄDU - w przypadku systemu audio to bezpiecznik F33 20A. BCM nie realizuje (w sposób bezpośredni) kontroli dostarczanego napięcia. BCM nie włącza też (bezpośrednio) poszczególnych obwodów (w tym obwodu elektrycznego audio), gdyż włączane są całe bloki obwodów.

W tym sensie to raczej moje sformułowanie "obiegowe" jest na miejscu a nie próba pokazania przez Kolegę, że "coś słyszał o fizyce"...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pisałem - nie wdawać się w dyskusję, jeśli tylko "słyszało się, że gdzieś dzwonią"...
Każdy oczywiście ma prawo wypisywać głupstwa we własnym imieniu (jak te o BCM) ale nie należy się oburzać, że inni je prostują.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 30-10-2021 o 22:37
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem