View Single Post
Stary 01-11-2021, 12:14   #121
legneo
ford::amateur

Model: S max
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2006
Angry Odp: Dołożenie aktywnego tempomatu. Czy ktoś już to robił ?

Cytat:
Napisał tombalt Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Trochę kolega nadinterpretował dołożenie, raczej aktywował. Nie licząc wymiany przycisków wszystkie potrzebne rzeczy były fabrycznie na miejscu.
Aby ktoś pomógł to musisz doprecyzować co zmieniłeś, gdzie i jakim narzędziem.
Tak , przyznaje rację koledze - miałem na myśli aktywowanie za pomocą Forscana. Korzystałem z danych z arkusza : Ford Focus MK4 neutron2k.xlsx. Dodatkowo wskazałem właściwy po wymianie lewy przełącznik tempomatu na kierownicy w module SCCM .Polityka forda jest dla mnie kompletnie niezrozumiała- kupiłem wersję trend biznes ale z wszystkim co jest potrzebne do aktywowania iACC, AHB, DAS , TSR - bez fabrycznej aktywacji.
Dalej jednak, mimo prób nie udało mi się uruchomić CLA -centrowania pasa ruchu. Czy ktoś z kolegów wie , czy moduł kamery potrzebny do uruchomienia CLA jest inny niż w moim aucie? Podobno CLA można uruchomić w wersjach z automatem - ja mam manuala . Przy próbach korzystałem z wzorca dla innego forda -f150 - wszystko wchodzi ale przy próbie aktywowanie 706-01-02 XXX6-XXXX-XX (Enable Traffic Jam Assist) wyskakuje awaria kamery , brak PCA i kilka innych błedów.
"Forscan Asbuilt mods:

IPMA:

706-01-02 XXX6-XXXX-XX (Enable Traffic Jam Assist)
706-02-07 XXXX-XF8X-XX (Enable Lane Center Assist)
IPC
720-10-01 XDXX-XXXX-XX (Enable Lane Center Assist)
SCCM
724-02-01 x390-xxxx-xx (Lane Center left buttons) (Only if and When you change your left button on the steering wheel.)
PCSM (enable Lane center and traffic jam assist)
730-02-02 XXXX-FFFF-XX
ABS: (May Not Be needed - 6/12/21)
760-02-01 XXXX-XXX7-XX (A for Hybrid)
760-02-04 XXX1-XXXX-XX"
legneo jest offline   Odpowiedź z Cytatem